Region Örebro län

Nu återupptar Folktandvården tandvård för patienter som tillhör en riskgrupp

Dela

Eftersom smittspridningen just nu bedöms som låg i Sverige återupptar Folktandvården Region Örebro län tandvård för riskgruppspatienter.

Fotograf: Pavel Koubek, Icon Photography
Fotograf: Pavel Koubek, Icon Photography

Det var under våren 2020 som Folktandvården tillsammans med smittskyddsenheten tog beslut om att inte kalla in riskgruppspatienter på grund av den ökade smittspridningen av covid-19 i Sverige. Den tandvård som sköts upp var så kallad revisionstandvård till exempel vanliga undersökningar, tandhygienistbehandling och vissa kontroller.

Patienter vars tider har skjutits upp på grund av att dom tillhör en riskgrupp kommer att bli uppringda och erbjudna en tid under hösten. Dom patienter som bedöms ha störst tandvårdsbehov kommer att kontaktas först.
Patienter som behöver akuttandvård eller har andra besvär från munnen som inte kan vänta, uppmanas att kontakta sin klinik direkt.

- Om smittspridningen skulle öka igen, kommer Folktandvården att ta ett nytt beslut tillsammans med smittskyddsenheten gällande våra riskgruppspatienter, säger Ola Fernberg tandvårdsdirektör Folktandvården Region Örebro län.

Folktandvårdens kliniker har gjort lokala anpassningar. Till exempel kan riskgruppspatienter bokas när det är få andra patienter på kliniken. Patienter kan också hämtas utanför dörren till kliniken och får då gå direkt in på behandlingsrummet. För att inte behöva vänta i receptionen erbjuds patienterna att betala med faktura. Behövs en ny tid så bokas den direkt på behandlingsrummet istället för i receptionen.

- När vi ringer patienterna uppmanar vi dom att försöka undvika att åka kollektivt till sitt tandvårdbesök och istället hitta andra färdsätt, säger Ola Fernberg

Uppsökande verksamhet 
Folktandvårdens folkhälsoenhet kommer också att återuppta sin uppsökande verksamhet. Folkhälsoenhetens uppdrag är att utföra munhälsobedömningar på personer som fått beslut om Nödvändig tandvård, det är ett tandvårdsstöd som gäller personer som har ett långvarigt och stort omvårdnadsbehov. I uppdraget ingår även att utbilda vård- och omsorgspersonal i munhälsa.

- Vi kommer att säkerställa med enhetschefen på varje boende hur situationen ser ut innan vi startar med munhälsobedömningar. Utbildningsinsatser för vård- och omsorgspersonal kommer i första hand att ske digitalt, säger Linnéa Ryman, verksamhetschef Folktandvårdens folkhälsoenhet.

Dom anpassningar som Folktandvården har gjort för att kunna ta emot riskgruppspatienter, är avstämda med smittskyddsenheten inom Region Örebro län.

Nyckelord

Kontakter

Ola Fernberg, tandvårdsdirektör Folktandvården Region Örebro län
Telefon: 070 - 691 77 13
E-post: ola.fernberg@regionorebrolan.se

Linnéa Ryman, verksamhetschef Folktandvårdens folkhälsoenhet.
Telefon: 070 – 875 64 00
E-post: linnea.ryman@regionorebrolan.se

Bilder

Fotograf: Pavel Koubek, Icon Photography
Fotograf: Pavel Koubek, Icon Photography
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum