Uppsala stift

Nu avgörs vem som blir biskop i Uppsala

Dela

Karin Johannesson eller Karin Sarja blir biskop i Uppsala stift. Den 6 november är andra omgången och förutsättningarna är mycket enkla, den som då får flest röster blir Uppsala stifts tredje biskop.

Den nya ordningen med en biskop i Uppsala stift, som delar ansvaret med ärkebiskopen, infördes 1990. Då valdes Tord Harlin som var biskop i tio år innan efterträddes av biskop Ragnar Persenius som nu går i pension. Karin Johannesson eller Karin Sarja blir då den tredje biskopen i ordningen.

Valet avgörs på tio platser i stiftet och resultatet beräknas vara klart senast klockan 14.00 då det offentliggörs på Uppsala stifts hemsida, www.svenskakyrkan.se/uppsalastift och via ett pressmeddelande.

Den 3 mars 2019 vigs den nya biskopen i Uppsala domkyrka till sin tjänst som biskop i Uppsala stift. Det sker i högmässan klockan 11.00.

All information om biskopsvalet och information om biskopens uppgift finns på Uppsala stifts hemsida, www.svenskakyrkan.se/uppsalastift/biskopsval-2018

För ytterligare information, kontakta

Lisa Sjöstrand, projektledare för biskopsvalet i Uppsala stift

018-68 07 24 eller lisa.sjostrand@svenskakyrkan.se

Mats Lagergren, pressekreterare,

018-68 07 01 eller mats.lagergren@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2017-12-31) 789 144 personer varav 62,3 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum