Trafikverket

Nu avslutas gjutningen av järnvägstunneln i Gamla Uppsala

Dela

Den 17 mars gjuts den sista delen av den blivande järnvägstunneln i Gamla Uppsala. Därmed passeras en milstolpe i bygget av det fyra kilometer långa dubbelspåret. Media bjuds in att följa arbetet på nära håll.

När gjutningen av järnvägstunneln avslutas befinner sig arbetet i höjd med GUSK-ladan och Trafikverkets projektkontor. Från andra våningen ges media möjlighet att filma och fota arbetet i fågelperspektiv från första parkett.

Ove Näslund, Trafikverkets biträdande projektledare för dubbelspårsutbyggnaden i Gamla Uppsala, finns på plats för att svara på frågor.

Tid: Torsdag den 17 mars, kl 13.00

Plats: Trafikverkets projektkontor, Vattholmavägen 95 (”gamla” Gamla Uppsala skola)

Om tunneln:

Tunneln är en så kallad cut-and-cover-tunnel. Det innebär att ett djupt ”dike” schaktats ur från ytan. Därefter bygger man formar och gjuter golv, väggar och tak av betong. Till sist täcks allt över med jord. Metoden används där markförhållandena inte medger en traditionell bergtunnel.

Arbetet med tunneln har pågått sedan januari 2014.  Den är cirka 610 m lång, 14 m bred och 9,5 m hög.

När själva betongkonstruktionen är klar tar arbetet med inredningen av tunneln vid: Belysning ska upp, nödutgångar ska skyltas och ljudabsorbenter ska läggas runt tunnelmynningarna. Kring och över tunneln ska vi återfylla med jord och vi ställer i ordning markytorna i sitt ursprungliga skick.

Projektet Gamla Uppsala dubbelspår i sin helhet ska vara klart hösten 2017.

Mer information

www.trafikverket.se/gamlauppsala

Kontakter

Ove Näslund, biträdande projektledare Trafikverket, 070-373 40 28
Trafikverkets pressjour, 0771-311 500

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum