Svenska institutet för standarder, SISSvenska institutet för standarder, SIS

Nu blir det enklare att implementera Agenda 2030 i kommuner, landsting och regioner

Dela

Flera svenska kommuner tar tillsammans med Sveriges Ekokommuner initiativ till att uppdatera den svenska standarden för hållbar utveckling i kommuner, landsting och regioner (SS 854000) i enlighet med Agenda 2030. Standarden kommer därmed att spela en viktig roll och bidra till att stärka kommunernas möjlighet att arbeta med FN:s globala mål. SIS projektleder revideringen av standarden.

– Genom att engagera sig i det här arbetet visar de svenska kommunerna sin beslutsamhet i att uppnå de globala målen som FN antog år 2015 och framhäver hur långt de kommit med sitt hållbarhetsarbete, säger Lars Thunberg, kommunalråd i Helsingborg.

– Det är nödvändigt att hitta nya fokusområden och få till samverkan mellan fler aktörer lokalt för att framgångsrikt flytta fram det arbete som redan pågår. Den här standarden kommer att gynna utvecklingen i de kommuner, landsting och regioner som har bestämt sig för att arbeta systematiskt med hållbar utveckling och Agenda 2030, säger Ellinor Avsan, ordförande i arbetsgruppen för standardiseringsarbetet samt ordförande för Sveriges Ekokommuner, Sekom.

– Sverige ligger i framkant med internationell standardisering och spelar en världsledande roll inom Agenda 2030-området. Det här arbetet kan bidra till ett ännu större genomslag när vi nu stöttar kommuner med utveckling och samordning av deras hållbarhetsarbete.  Kommunerna är stora enskilda aktörer med mycket inflytande i det sammantagna hållbarhetsarbetet, säger Sepehr Mousavi, ordförande för SIS standardiseringskommitté för hållbara smarta städer och samhällen samt hållbarhetsdirektör på Plantagon. Detta arbete ökar också Sveriges möjligheter att få ansvaret för det europeiska sekretariatet för standardisering för hållbara smarta städer och samhällen som planeras.

Målgruppen för standarden är förutom kommuner, landsting och regioner även regionala samverkansorgan som Mälardalsrådet, ideella föreningar som Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA), intresseorganisationer som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), myndigheter inklusive Regeringskansliet samt statliga kommittéer som Agenda 2030-delegationen och andra relevanta organisationer.

Ett flertal kommuner och organisationer som Ale kommun, Ericsson, Forshaga kommun, IVL Svenska Miljöinstitutet, Lysekils kommun, Plantagon, Svenska FN-förbundet, Sveriges Ekokommuner samt Växjö kommun har hittills anslutit sig till arbetet och fler välkomnas.

SIS standardiseringskommitté för hållbara städer och samhällen, SIS/TK 588

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00http://www.sis.se

Svenska institutet för standarder, SIS, är en del av ISO och CEN, ett nätverk av experter som arbetar för att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer inom näringsliv och offentlig sektor ta initiativ och samverka för best practice som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger en smart och hållbar samhällsutveckling.

SIS projektleder både svenskt och internationellt arbete med att ta fram standarder och verkar för att de används. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

Ett sekel av standarder – nu får SIS nytt namn och utseende7.5.2019 09:21:21 CESTPressmeddelande

Den nästan 100-åriga svenska standardiseringsorganisationen SIS byter namn och visuell identitet. Förkortningen har hängt med sedan 1922 men namnet har ändrats flera gånger. – De senaste åren har vi moderniserat den svenska standardiseringsverksamheten, så nu fräschar vi också upp vårt utseende. Vi ändrar också vårt namn från Swedish Standards Institute till Svenska institutet för standarder så att vårt namn stämmer överens med förkortningen SIS, säger Thomas Idermark, vd.

Bättre beslut när miljöpåverkan uttrycks i pengar18.3.2019 08:00:26 CETPressmeddelande

En ny ISO-standard ska hjälpa företag att värdera sin miljöpåverkan. Initiativet är svenskt. SIS, Swedish Standards Institute, har lett det globala arbetet med initiativtagaren Swedish Life Cycle Center vid Chalmers och dess samarbetspartners. – En anledning till att hållbar utveckling inte går tillräckligt snabbt är att den inte är hopkopplad med ekonomin säger Bengt Steen vid Swedish Life Cycle Center.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum