Linköpings kommun

Nu börjar resan mot digital slutarkivering

Dela

Linköpings kommun har som en av de första kommunerna i landet upphandlat ett digitalt slutarkiv. Fördelarna kommer att bli ökad tillgänglighet, förenklade sökvägar och lättare att hitta kommunal information.

Linköpings och Norrköpings kommuner har tillsammans upphandlat ett system för bevarande (digitalt slutarkiv). Samarbetet med Norrköping öppnar möjligheter för en fördjupad och praktisk samverkan under övergång och införande.

Linköpings kommun kommer ska under hösten starta två pilotprojekt för att testa hur en digital slutarkivering kan fungera i praktiken i det nya systemet. Med utgångspunkt i de erfarenheterna kan därefter en stegvis övergång planeras in. Det här kommer att vara en lång process där pappersarkivering och digital slutarkivering kommer att finnas parallellt och där tyngdpunkten efterhand alltmer kommer att väga över mot det digitala.

– Fördelarna är många, säger Dan Malmsten, chef för Linköpings stadsarkiv. Redan nu framställs i stort sett all information i kommunen digitalt. Digital hantering hela vägen kommer att förenkla sökvägar och öka tillgängligheten till informationen. Det digitala slutarkivet blir också en naturlig del i den e-förvaltningskedja som effektivt ska behandla informationen från att den skapas till att den slutarkiveras och återutnyttjas.

En övergång är ganska komplicerad. Den måste ske säkert och säkerställa att information inte försvinner eller hamnar i orätta händer. Det ställer krav på samordning i hela kommunen.

– Det är ett steg in en delvis ny värld och ett nytt tänkande för alla som jobbar med information som ska sparas. En ny och spännande resa har startat, säger Dan Malmsten.

För ytterligare information kontakta Dan Malmsten chef, Linköpings stadsarkiv, telefon 013-20 70 28 dan.malmsten@linkoping.se

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Nyckelord

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum