Trafikverket

Nu byggs ny hållplats för tåg i Nälden

Dela

Nu startar bygget av en ny hållplats för tåg på Mittbanan i Nälden, Krokoms kommun. Snart blir det möjligt att tågpendla till och från Nälden, vilket ökar möjligheten för fler att välja klimatsmarta, bekväma och säkra resor. I december stannar första tåget.

Järnvägen mellan Sundsvall och norska gränsen, den så kallade Mittbanan, ska få en ny hållplats. Det innebär att tågen kommer att stanna i Nälden för på- eller avstigande tågresenärer.

- Äntligen kan vi börja bygga hållplatsen i Nälden. Genom att bygga den underlättar vi för arbetspendling och gör det möjligt att resa klimatsmart i området, säger Peter Renlund, projektledare på Trafikverket.

Idag, måndag 28 mars, börjar Trafikverkets entreprenör avverka träd vid spårets södra sida, öster om Brovägen.

Hållplatsen i Nälden ska utformas med en plattform på spårets södra sida, öster om Brovägen. Intill plattformarna anläggs en pendlarparkering och en cykelparkering. Till och från plattformen ska en gång- och cykelväg från Stationsvägen byggas.
I området ska ett grönområde utformas med planteringar av nya träd och buskar. 

Arbetena beräknas pågå till och med oktober. Under ett par tillfällen kommer arbetena innebära längre stopp i tågtrafiken, cirka 60-80 timmar. Under den tiden kommer bullrande arbeten att förekomma. Dessa arbeten kan även komma att ske nattetid.

I mitten av december 2022 stannar det första tåget i Nälden. Det sker i samband med att den nya tågtidtabellen för 2023 börjar gälla.

Projektet är en samfinansiering mellan Trafikverket och Krokoms kommun samt delvis via EU-medel. Att ta fram en järnvägsplan för hållplatsen i Nälden var en av åtgärderna på Mittbanan inom det tidigare EU-projektet Mittstråket. Kommande år är ytterligare kapacitets- och hastighetshöjande åtgärder planerade på Mittbanan.

Kontakter

Peter Renlund, projektledare, Trafikverket, 010-123 24 43
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Dokument

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum