Umeå kommun

Nu får alla medarbetare och boende på två våningar på Dragonen provtas

Dela

Som ett led i att minska risken för smittspridning kommer alla medarbetare och boende på två av de fyra våningsplanen på Dragonens vård- och omsorgsboende att provtas för att se vilka som bär på coronaviruset. Detta utifrån att man i nuläget har två bekräftat smittade brukare på boendet.

– Det här är varmt välkommet eftersom det är ett effektivt sätt att minska risken att personer som bär på smittan men som inte har symtom fortsätter att smitta personer i dess närhet, säger Pernilla Henriksson, äldreomsorgsdirektör, Umeå kommun.

Fler smittade kan upptäckas och fångas upp i statistiken

Det antal fall av covid-19 som i dagsläget redovisas i regionens statistik är inte det faktiska antalet fall i kommunen, utan visar bara de personer som har provtagits utifrån symptom. Att provta alla medarbetare och brukare kommer troligtvis att innebära att fler smittade kommer att bekräftas.

– Vi är förberedda på att sätta in fler medarbetare om det visar sig att medarbetare på Dragonens vård- och omsorgsboende bär på smittan och därmed behöver sjukskrivas. Vi är också förberedda, utifrån våra rutiner och handlingsplaner, på att hantera ett större antal smittade brukare genom isolering och särskilt tilldelad personal som enbart arbetar hos de smittade, säger Malin Sundbom.

Hoppas att samma sak kommer att ske på fler boenden

Förhoppningen är att samma förfarande kommer att användas på fler äldreboenden där smitta konstateras.

– Det här är ett förfarande som vi har efterfrågat för att effektivare kunna hindra smittspridning inom äldreomsorgen. Vi har ett gott samarbete med Vårdhygien på Region Västerbotten och jag hoppas att samma sorts provtagning kan bli aktuell på fler boenden där smitta konstateras, säger Ann-Gerd Töyrä, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Mer information:

Malin Sundbom
verksamhetschef
vård- och omsorgsboende
Umeå kommun
070-650 69 97
malin.sundbom@umea.se

Pernilla Henriksson
äldreomsorgsdirektör
Umeå kommun
070-366 06 69
pernilla.henriksson@umea.se

Ann-Gerd Töyrä
medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS
Umeå kommun
070-669 20 84
anngerd.toyra@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum