Vårdföretagarna

Nu finns möjlighet till fokus på sjukvårdens verkliga utmaningar - Vårdföretagarna kommenterar vårdutredningen

Dela

- Av allt att döma släpper nu regeringen tanken på ett vinsttak eller en begränsning av vinstutdelning i sjukvårdsföretag. Vi välkomnar detta, och ser fram emot en utredning som kan fokusera på sjukvårdens verkliga utmaningar. Regeringen borde dra samma slutsats på de övriga välfärdsområden som Reepaluutredningen vill begränsa.

Det säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef i Vårdföretagarna, i en kommentar till regeringens nya utredning om ”ordning och reda i vården”.

- Visserligen säger direktiven att utredaren i sin analys ska utgå ifrån bland annat den modell som Reepaluutredningen föreslog, men sannolikheten att den nya utredningen håller fast vid Reepalus vinsttak torde vara obefintlig.

- Vi välkomnar också översynen av ersättningssystemen, där utredningen ska se till hela sjukvården och inte fokusera på den privata andelen. Det måste innebära att underskotten i den offentligt drivna vården – förlusterna i välfärden – äntligen analyseras.

- Vårdföretagarna kommer att så långt vi kan bidra till utredningen. I den viktiga frågan om kontinuitet i vården finns goda exempel hos de privata utförarna, där privatdrivna vårdcentraler har lättare att rekrytera och behålla medarbetare. Vi vet också att medarbetarna i den privat drivna vården trivs bättre än de landstingsanställda kollegerna.

- Utredaren Göran Stiernstedt är en ansedd och kunnig person på sjukvårdens område. Vi har goda förhoppningar om att han ska bidra till konstruktiva lösningar, säger Håkan Tenelius

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Håkan Tenelius - näringspolitisk chef
Håkan Tenelius - näringspolitisk chef
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Pressinbjudan: Vårdföretagarna möter Jönköpingspolitiker för framtidsdiskussion om välfärden17.5.2018 13:28Pressmeddelande

I en undersökning som Vårdföretagarna låtit Demoskop genomföra är stödet i Jönköpings län för valfrihet i välfärden stort. Stödet för rätten att själv välja var man ska bo när man har behov av äldreomsorg är hela 87 procent. Möt Vårdföretagarnas förbundsdirektör, Inga-Kari Fryklund, som svarar på frågor om vården och omsorgens utmaningar efter valet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum