Svenska institutet för standarder, SIS

Nu finns världens första standard för sexleksaker

Dela

På svenskt initiativ, i ett arbete som letts av Svenska institutet för standarder, finns nu den första internationella standarden för design- och säkerhetskrav av sexleksaker.

ISO 3533 Sex toys - Design and safety requirements for products in direct contact with genitalia, the anus, or both publicerades den 29 september. Det är en global, banbrytande standard för en bransch som länge har vuxit kraftigt och enligt försiktiga uppskattningar omsätter 300 miljarder dollar om året. De flesta beräkningar pekar också på en fortsatt stark tillväxt. Trots detta är det ett område som fram till nu i stort sett varit helt oreglerat. Denna nya standard är ett viktigt verktyg som tillverkare kan använda för kvalitetssäkring av sina produkter.

- Sexleksaker används i hela världen, men detta är den första standarden som ger tydliga riktlinjer för just den här produktkategorin. Det ökande antalet fall som rapporteras från sjukvården visar på allvaret. Därför är det här ett stort steg framåt när det gäller användarnas säkerhet, säger Anna Sjögren, projektledare på SIS (Svenska institutet för standarder).

Initiativet till att utveckla en internationell standard kommer från Sverige. Bakgrunden var rapporter om ett kraftigt ökat antal incidenter och skador. Den nya standarden erbjuder nu en slags kvalitetsstämpel som med tydligare krav på design, material och konsumentinformation ska leda till färre skador.

ISO 3533 är framtagen inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO och är därför giltig i 165 av världens totalt 195 länder. Standardisering är ett samarbete där olika intressen måste vägas samman för att kraven ska bli så tydliga och användbara som möjligt. Arbetet i detta fall tog cirka två år. 75 experter från 19 länder deltog, och arbetet leddes av Sverige genom SIS.

- Nu har vi landat i väl avvägda krav som vi hoppas att tillverkarna tar till sig. Standarden är frivillig att följa och riktar sig främst till tillverkare men även återförsäljare och konsumenter kan ha stöd i detta vid köp av sexleksaker, säger Anna Sjögren som projektlett det internationella arbetet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska institutet för standarder, SIS
Svenska institutet för standarder, SIS
Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm

08 - 555 520 00https://www.sis.se

SIS är en del av ISO och CEN som är nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.

SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.

Följ Svenska institutet för standarder, SIS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum