Norrköpings kommun

Nu fylls Inre hamnens kanaler med vatten

Dela

Inre hamnens kanaler kommer att utgöra en viktig del av den nya stadsdelens unika och vattennära karaktär. När de nu fylls med vatten börjar man på riktigt kunna uppleva hur den nya stadsdelen tar form.

Bild: Norrköpings kommun
Bild: Norrköpings kommun

– Det här är ännu ett steg i färdigställandet av den nya innerstadsdelen, och det är fantastiskt att se hur arbetet med Inre hamnen tar allt mer form, säger Reidar Svedahl (L), ordförande samhällsplaneringsnämnden.

Sedan markarbetena i Inre hamnen inleddes 2019 har marken sanerats och stabiliserats, därefter började kanalerna anläggas.

– För att få rätt genomströmningar i kanalerna är de utformade med sneda hörn och olika nivåer på bottenplattan. I Strömmen finns en så kallad dykdalb, en konstruktion vars funktion är att trycka in vatten i kanalerna för att få rätt flöde. Det känns mycket roligt och spännande att det nu är dags att släppa på vattnet och att fylla trågen till riktiga kanaler, säger Ola Brånäs, projektledare Inre hamnen.

Sammanlagt är kanalerna omkring 500 meter långa, och djupet kommer att variera mellan cirka två och tre meter. Tack vare det strömmande vattnet har anläggningen inget avancerat skötselbehov, och kommer heller inte att frysa till helt under vintern. Eftersom området fortfarande är en byggarbetsplats kan kanalerna ännu inte besökas, men längre fram kommer de att vara tillgängliga för allmänheten, både för bad och mindre båtar.

– Det här kommer att bli fantastiska miljöer, och en härlig stadsmiljö med sin blandning av bostäder, arbetsplatser och besöksmål. Med badplatser och kanalerna som sträcker sig in i området, får stadsdelen en skön vattenkontakt, säger Markus Åkerman (C), ordförande Tekniska nämnden.

När nu såväl kaj och gatunät som kanaler har växt fram i Inre hamnen står den centrala Varvsparken, bryggor, bad samt den nya gång- och cykelbron över Strömmen på tur. Invigning av dessa ytor väntas bli sommaren 2023.

Intill kanalerna pågår grundläggning av bostadshus. Fem tomter har haft byggstart och de första bostäderna planeras stå färdiga våren 2024. Även etapp 2 kommer allt närmare produktionsstart. Detaljplanen vann laga kraft i juli. Tillsammans innehåller de båda etapperna cirka 3000 bostäder och sträcker sig från Strömmen till Norra promenaden.

Kontakt: 
Reidar Svedahl (L)
Titel: ordförande samhällsplaneringsnämnden
Telefon: 0706-43 83 33

Markus Åkerman (C)
Titel: ordförande tekniska nämnden
Telefon: 0724-65 92 04

Ola Brånäs
Titel: projektledare
Telefon:011-15 12 17

_____________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-97 09 00

Bilder

Bild: Norrköpings kommun
Bild: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Bild: Norrköpings kommun
Bild: Norrköpings kommun
Ladda ned bild
Bild Norrköpings kommun
Bild Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings kommun välkomnar JO:s granskning25.11.2022 14:00:06 CET | Pressmeddelande

Norrköpings kommun välkomnar JO:s granskning av kommunens arbetssätt med en säkerhetsutredare för att bland annat förhindra felaktiga utbetalningar av ekonomiskt bistånd, och arbetar för att på ett öppet och transparent sätt bidra till denna. I samband med granskningen har två av kommunens nämnder ombetts att lämna in yttranden med svar på frågor. Idag blir förslaget till det första yttrandet som JO har begärt in offentligt.

Emelie Schepps bästsäljande bok om Jana Berzelius spelas in i Norrköping22.11.2022 09:03:29 CET | Pressmeddelande

Viaplays nästa stora satsning spelas in i Norrköping. Thrillerserien Jana - Märkta för livet som är skapad, och regisserad av film- och serieveteranerna Felix Herngren och Henrik Björn baseras på den första boken i författaren Emelie Schepps bästsäljande serie om åklagaren, och före detta barnsoldaten Jana Berzelius som bor i Norrköping. Inspelningarna i Norrköping påbörjas nästa vecka.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum