Akademiska sjukhuset

Nu höjs lönen för sjuksköterskor och barnmorskor inom slutenvården

Dela
Nu höjs lönen för sjuksköterskor och barnmorskor inom slutenvården på Akademiska sjukhuset med 2 000 kr. Lönetillägget, som gäller tills vidare, syftar till att behålla erfarna sjuksköterskor och barnmorskor och attrahera nya så att sjukhuset kan öppna fler vårdplatser.

- Med lönesatsningen vill vi visa hur värdefulla sjuksköterskor och barnmorskor är för Akademiska sjukhuset. Bra bemanning och arbetsmiljö är viktigt för att kunna öppna fler vårdplatser och ge fler patienter vård. Vi behöver både behålla erfarna sjuksköterskor och barnmorskor och attrahera nya för att vi ska klara vårt uppdrag, säger sjukhusdirektör Marianne Van Rooijen.

Den 21 december beslutade regionstyrelsen att tilldela Akademiska sjukhuset 40 miljoner till arbetet med att öka antalet tillgängliga vårdplatser. Sjukhusdirektören har beslutat att de tilldelade pengarna ska användas till en lönesatsning för sjuksköterskor och barnmorskor i slutenvården. Beslutet innebär att samtliga månadsavlönade sjuksköterskor och barnmorskor inom slutenvården från och med 1 januari 2022 ska erhålla ett lönetillägg om 2 000 kr per månad. Dessutom höjs lönetillägget för de sjuksköterskor och barnmorskor som roterar inom poängmodellsområdet. Höjningen är inte tidsbegränsad, utan gäller tills vidare.

Inom dygnetruntvården har sjukhuset under många år haft brist på sjuksköterskor och barnmorskor, vilket i sin tur lett till svårigheter med att hålla vårdplatser öppna. Vårdplatsbristen påverkar tillgängligheten, patientsäkerheten och sjukhusets förmåga att utföra imperativ vård. Inte minst påverkar den arbetsmiljön för sjukhusets medarbetare.

Bristen på vårdplatser eskalerade under materialkrisen hösten 2019 och har ökat ytterligare under pandemin.

- Vår förhoppning är att personalomsättningen för sjuksköterskor inom slutenvården ska kunna minska. Den är hög och nyttjandet av hyrsjuksköterskor ligger på den högsta nivån hittills. De vanligaste orsakerna till att sjuksköterskor och barnmorskor väljer att lämna sjukhuset är missnöje med löneutveckling och hög arbetsbelastning, framhåller Marianne Van Rooijen.

Lönesatsningen på sjuksköterskor och barnmorskor är en av många åtgärder som genomförs i syfte att skapa en hållbar arbetsplats och öka antalet tillgängliga vårdplatser. Fler åtgärder som berör andra professioner, till exempel undersköterskor och biomedicinska analytiker, är på gång. Samtidigt pågår andra sjukhusövergripande åtgärder såsom kliniskt utbildningsår, professionssteget, studielönssatsningar, förbättringar av VFU, studien Magnet4Europe och inrättandet av fler utvecklingsavdelningar.  


FAKTA: Lönesatsning på sjuksköterskor och barnmorskor inom slutenvården på Akademiska sjukhuset

  • Lönetillägget om 2 000 kr per månad gäller från 1 januari 2022 och ska anpassas efter sysselsättningsgrad, totalt omfattas ca 800 medarbetare som arbetar på definierade avdelningar. Dessutom höjs ersättningen för rotation dag/kväll/helg/natt till 2000 kr per månad
  • Lönetillägget för de sjuksköterskor och barnmorskor som roterar inom poängmodellsområdet, de avdelningar som har jämn bemanning 24/7, höjs till 4000 kr per månad.
  • Satsningen är inte tidsbegränsad, utan gället tills vidare och har möjliggjorts av ett politiskt beslut om att tilldela pengar till Akademiska.  

För mer information (sjukhusövergripande), kontakta:

Marianne Van Rooijen, sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 13 42, e-post: sjukhusdirektor@akademiska.se


För frågor av HR-karaktär, kontakta:

Anna Wadenhov, HR-chef Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 31 51, e-post: anna.wadenhov@regionuppsala.se

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

Forskningsstudie visar: Stora hälsorisker med obehandlad kronisk njursjukdom14.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Patienter med kronisk njursjukdom i tidig fas fångas oftast inte upp inom vården vilket leder till att de varken får diagnos eller behandling, oavsett om de har diabetes eller inte. Utebliven njurskyddande behandling ökar både risken för sjukhusvård och 15 procent av patienterna dör inom ett år. Det framgår av en internationell forskningsstudie ledd från Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Detta uppmärksammas i samband med världsnjurdagen 14 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye