Socialdemokraterna

Nu höjs pensionen för en miljon svenskar – så stor pensionshöjning får du

Dela

Den socialdemokratiska regeringens budget röstades fram av riksdagen i slutet av juni. Det innebär att totalt en miljon pensionärer får höjd pension med upp till 1000 kronor från och med augusti.

– Att stärka pensionerna handlar om respekt för alla som varit med och byggt landet. Nu höjs garantipensionen med upp till 1 000 kronor. Det behövs, inte minst nu när prishöjningarna på mat och el fått stora konsekvenser för de mest sårbara pensionärerna, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Pensionshöjningen utbetalas den 18:e och 19:e augusti, beroende på vilken tid på året man är född. Totalt omfattas 1 miljon pensionärer i Sverige av pensionshöjningen. Alla som har garantipension idag, och har bott i Sverige i 40 år, kommer att få maxbeloppet. Utöver det kommer ytterligare fler att få ta del av pensionshöjningen. För exempelvis ensamstående pensionärer gäller att man omfattas av höjningen om man har bott och arbetat i Sverige i 40 år och har en allmän pension på upp till ungefär 15 355 kronor. Har man bott och arbetat i Sverige i 40 år och har en allmän pension på upp till 13 400 kronor så får man 1 000 kronor mer.

– Med detta kommer vi ett steg närmare LO:s mål att alla som arbetat ett långt yrkesliv ska ha en vettig pension. Det här är en reform som träffar de pensionärer som har det tuffast idag, högerns förslag var klart sämre för våra medlemsgrupper, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Så här stor blir höjningen med lika inkomster, för en ensamstående pensionär:

Allmän pension

Höjd garantipension

Upp till 13 400 kronor

1000

13 500 kronor

952

14 000 kronor, motsvarande genomsnittlig allmän pension

712

14 500 kronor

472

15 000 kronor

220

Klicka  här för att se  hur många som får ta del av pensionshöjningen i din region och kommun.

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum