Länstrafiken Örebro

Nu införs nya linjesträckningar och ett nytt linjenummersystem

Dela

Från och med den 12 december 2021 införs flera förändringar i länets kollektivtrafik.

Bakgrunden till förändringen är att de satsningar som genomförts de senaste åren inneburit ökade trafikeringskostnader, utan att resandet ökat i önskad omfattning.

-Vi genomförde trafikförändringar både 2015, 16 och 17. Bland annat gjorde vi en utökning av fler linjer på landsbygden, men där uteblev resandeökningen till stor del. Stadstrafiken har inte utökats sedan 2010. Nu ser vi över utbudet och justerar det för att det bättre ska stämma överens med hur människor reser i vårt län, berättar Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef.

Utredningarna som ligger till grund för förändringarna baseras på befintlig rese- och pendlingsstatistik, på prognoser och på vilken potential för samordning som finns i reseunderlaget Den planerade förändringen utreds alltid noga och dialogas även med berörda kommuner.

-Utbudet av kollektivtrafik i länet sker med flera trafikslag. Tanken är att våra resenärer ska ha möjlighet att kombinera sin resa på bästa sätt för att komma fram till målet. Däremot erbjuder inte varje enskilt trafikslag resor till alla platser i länet, utan vi ser kontinuerligt över kopplingen mellan utbud och efterfrågan eftersom resmönster förändras över tid, säger Fredrik.

Mer information om nya linjesträckningar

Nytt linjenummersystem
I samband med de nya linjesträckningarna i december införs även ett nytt linjenummersystem. Det nya linjenummersystemet har en tydligare geografisk koppling till de områden som Länstrafiken trafikerar.

-Anledningen till att vi byter linjenumren är dels att få till mer konsekventa nummer, dels att våra resenärer lätt ska kunna avläsa vart bussen går, oavsett om han eller hon är en van resenär i kollektivtrafiken eller inte, berättar Fredrik.

Det nya linjenummersystemet underlättar också när resenären ska söka efter sin linje i reseplanerare eller bland tidtabeller. Från och med december finns därmed inte längre linjer på olika orter i länet med samma linjenummer.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Länstrafiken Örebro
Länstrafiken Örebro
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.lanstrafiken.se

Länstrafiken är en del av Region Örebro län som ansvarar för kollektivtrafiken i Örebro län. Länstrafiken vill förenkla vardagen för människor och bidra till minskad klimatbelastning.

Följ Länstrafiken Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länstrafiken Örebro

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum