Linköpings stift

Nu inleds biskopsval i Linköpings stift

Dela

Stiftsstyrelsen har den 14 juni beslutat om en tidsplan för biskopsval i Linköpings stift. Detta med anledning av att biskop Martin Modéus nyligen valdes som ny ärkebiskop för Svenska kyrkan och tillträder den 4 december.

Biskopskräklan i Linköpings domkyrka. Fotograf: Fredrik Olofsson
Biskopskräklan i Linköpings domkyrka. Fotograf: Fredrik Olofsson

Plädering och nomineringsval hålls måndag den 19 september, valomgång 1 måndag den 24 oktober och en eventuell valomgång 2 måndag den 7 november. Den nya biskopen vigs söndag den 15 januari 2023 i Uppsala domkyrka och välkomnas till Linköpings stift lördag den 21 januari i Linköpings domkyrka.

Rösträtt i biskopsvalet har anställda präster och diakoner samt elektorer som väljs av församlingarna inom Linköping stift. Den som väljs till elektor ska vara döpt, medlem i Svenska kyrkan, 18 år fyllda och bosatt i församlingen eller i en församling inom pastoratet.

Plädering för biskopskandidater öppnar för röstberättigade på Linköpings stifts hemsida från och med den 1 september. Kandidaterna kommer att utfrågas i en offentlig hearing som äger rum lördag den 15 oktober i S:t Lars kyrka i Linköping.

Kontakt: Peter Lundborg, projektledare för biskopsvalet i Linköpings stift och domprost emeritus, 070-644 68 87, peter.lundborg@svenskakyrkan.se

Läs mer om tidplan och hur ett biskopsval går till på Linköping stifts hemsida

Kontakter

Bilder

Biskopskräklan i Linköpings domkyrka. Fotograf: Fredrik Olofsson
Biskopskräklan i Linköpings domkyrka. Fotograf: Fredrik Olofsson
Ladda ned bild

Om

Linköpings stift
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping

013-24 26 00https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 101 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskopen i Linköpings stift heter Martin Modéus.

Följ Linköpings stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum