Norrköpings kommun

​Nu inleds etapp två i underhållsarbetet på Värmlandsgatan

Dela

Det omfattande underhållsprojektet med att byta spår och dra nya vattenledningar på Värmlandsgatan går nu in i etapp två. Det betyder att en del av Riksvägen kommer att stängas av i tio veckor från och med torsdag 12 juli. I samband med det har Norra promenaden öppnats upp för trafik igen. Flera av de befintliga avspärrningarna på Värmlandsgatan tas också bort.

– Vi vill tacka boende och andra i området som berörts av arbetet i etapp ett för att de tagit så god hänsyn. Det innebär alltid en påfrestning när vägar stängs av i ens närområde men trots det har vi fått väldigt stor förståelse, säger Fredrik Melefors, projektledare.

När nu etapp två inleds stängs Värmlandsgatan istället av från Enebygatan och fram till Hagaskolan, vilket betyder att en del av Riksvägen också måste stängas av – mellan Beckershovsrondellen och Stockholmsrondellen. Själva rondellerna kommer dock att vara öppna. Samtidigt har alltså Norra promenaden öppnats upp igen, och på Värmlandsgatan tas alla avspärrningar fram till Enebygatan bort. Anledningen till att avstängningen av Riksvägen sker under semestertid är att när den allra sista biten av rälsen svetsas behöver det vara minst 25 grader.

– Det är lite av en kapplöpning med tiden. Vi drog igång projektet och började gräva så snart tjälen gick ur marken för att kunna vara redo att svetsa sista biten innan det blir för kallt ute igen, säger Gustav Flodén, enhetschef för spår och el. Stålet utvidgar sig och krymper med temperaturen, och är det inte rätt temperatur när den sista biten av spåret läggs kan det påverka hela sträckan negativt. Vi har förståelse för att tidpunkten för avstängningen inte är bra med tanke på sommartrafiken, men vi måste jobba på hela sommaren för att kunna vara säkra på att svetsningen av den sista biten kan utföras i tid.

Det nya spåret behöver läggas i ett svep. Utöver det drar Norrköping Vatten och Avfall även in nya vatten och avloppsledningar under samma period för att Värmlandsgatan inte ska behöva grävas upp två gånger. Därför kommer Riksvägen att behöva vara avstängd mellan torsdag vecka 28, till och med vecka 37.

– Vi ber om ursäkt för de olägenheter som det här kommer att medföra, och gör allt vi kan för att arbetet ska gå så snabbt som möjligt. Tyvärr är det här arbeten som i sig tar lång tid att utföra, men istället bekostar vi extra personal, säger Fredrik Melefors. Så här i semestertider kan det vara svårt att hitta rätt arbetskraft, men entreprenören har lyckats bemanna upp med extra arbetslag alla veckor utom två.

Under perioden som underhållsarbetet utförs kommer trafiken att hänvisas till Norra promenaden, sedan till Ståthögaleden eller Stockholmsvägen. Företag ansöker om dispens för att få köra fordon som är längre än 13 meter hos tekniska kontoret. Projektet väntas vara klart i samband med att Riksvägen kan öppnas upp igen vecka 37 om ingenting oförutsett händer. 

– Konstruktionen av spåren väntas hålla i 80 år, och vattenledningarna minst lika länge, så sedan dröjer det förhoppningsvis lång tid innan Värmlandsgatan kommer att behöva grävas upp i samma omfattning igen, säger Gustav Flodén.

Mer information om renoveringsarbetet på Norrköpings kommuns webbplats

Information om avstängning av vatten ges till boende av Norrköping Vatten och Avfall, samt återfinns på Norrköping Vatten och Avfalls webbplats

Östgötatrafikens information om hur kollektivtrafiken påverkas återfinns via Östgötatrafikens webbplats

Entreprenör för både spårarbeten och VA-arbeten är Skanska.

Kontakt:
Fredrik Melefors
Titel: extern projektledare
telefon: 0708-44 05 46
_____________________________________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Let's create Norrköping! 
Norrköping är en stad i förvandling. En redan stark tillväxt får extra energi av den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken. I november 2017 togs det första spadtaget för Kardonbanan som möjliggör bygget av Ostlänken. Nya stadsdelar som Inre Hamnen skapar tusentals attraktiva bostäder i vattennära läge. Kommunen växer varje vecka med nya invånare och nya företag. 
Med sitt unika läge är Norrköping en av landets viktigaste logistiska platser. Här finns ett starkt kultur- och idrottsliv och en skärgårdsnatur som skapar mervärde för alla. Kolmårdens Djurpark, Norrköpings symfoniorkester, Where´s the Music och Stadium Sports Camp lockar tusentals besökare till staden. Norrköping valdes även till årets studentstad 2013/2014. Som idrottsstad står Norrköping starkt med flera elitlag och det är Norrköping som är huvudort för världens största orienteringstävling sommaren 2019. Att fortsätta utveckla Norrköping är något som alla är en del av och det som kallas Let's create Norrköping!

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Unikt O-Ringen Kolmården 2019 i Norrköping14.11.2018 14:00Pressmeddelande

Världens största orienteringstävling, O-Ringen, arrangeras i Norrköping i sommar. I tävlingarna kommer världens äldste orienterare hundraåringen Rune Haraldsson, 23-faldiga världsmästaren Simone Niggli samt världens första orienterare i robotklassen att delta. Det centrala läget, den kompakta O-Ringenstaden på Himmelstalundsfältet och den unika Kolmårdsterrängen ger O-Ringen Kolmården 2019 i Norrköping förutsättningar för att bli ett lyckat arrangemang och en folkfest.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum