Trafikverket

Nu inleds omfattande arbeten med nya stadsgatan i Sundsvall

Dela

Gamla E4 byggs om från en tät genomfartsled till en stadsgata och bidrar till en tillgänglig och säker stadsmiljö. Med start på måndag leds trafiken på gamla E4 om mellan Skepparplatsen och trafikplats Skönsberg i båda körriktningarna.

Fram till senhösten 2019 sker omfattande arbeten med att bygga om den första delsträckan mellan Selångersån och trafikplats Skönsberg. Gamla E4 omvandlas till en stadsgata med plats för såväl fordonstrafik som gående och cyklister. Det blir mer planteringar och grönska. Cirka 200 meter byggs om från fyra till två körfält och vi får ett sammanhängande gång- och cykelstråk längs Storgatan från centrum ner mot vattnet. Därmed blir det lättare att ta sig till Inre hamnen.

Bland annat ska följande göras på första delsträckan:

  • Skepparplatsens korsning ska flyttas cirka 30 meter.
  • En cirka 300 meter lång stödmur ska byggas mellan Skönsbergsvägen och gamla E4. 
  • Delar av Skönsbergsvägen flyttas närmare Busbacken
  • En cirkulationsplats byggs, med en ny infart till Norra kajen.

Under byggnationerna bedömer Trafikverket att det kommer att vara stor påverkan på framkomligheten, särskilt under rusningstid.

- Vi börjar leda om trafiken efter klockan 9 när morgonens rusningstrafik passerat. Trafiken i båda körriktningarna leds om via delar av Heffnersvägen, och vi kommer också stänga ett av de två norrgående körfälten i korsningen vid Skepparplatsen. Trafikanter bör räkna med kö och längre tid för att passera gamla E4 mellan Skepparplatsen och trafikplats Skönsberg under rusningstid, säger Björn Sjölund, Trafikverkets biträdande projektledare.

För att öka trafiksäkerheten sänks hastigheten i södergående körfält på E4 strax söder om Bydalen och vidare in mot Skepparplatsen under rusningstiden klockan 7–8.30, när de längsta köerna uppstår. Via digitala skyltar visas vilken hastighet som gäller.

- Vi räknar med att leda om trafiken norr om Selångersån fram till hösten 2019 för att kunna utföra dessa arbeten. Under sommaren planerar vi även att ha en entreprenör på plats som ska påbörja ombyggnaden söder om Selångersån, delen förbi Casinot som ska bli tvåfilig, berättar Björn Sjölund.

Sundsvalls nya stadsgata planeras i sin helhet vara klar under 2020.

Håll koll på trafikstörningar via sundsvallväxer.se
Bästa vägvalet under byggtiden kommer att variera utifrån resmål, tid på dygnet och vilket byggskede som pågår. Eftersom flera aktörer bygger om i Sundsvall är bästa sättet att hålla koll på trafikstörningar via webbsidan www.sundsvallvaxer.se
 
- Ta extra restid i beräkningen om du behöver passera arbetsområdet, följ orange hänvisning, ta det lugnt och visa hänsyn till våra entreprenörer som jobbar i en trafikerad miljö, säger Björn Sjölund.

Kontakter

Björn Sjölund, biträdande projektledare, 010- 123 35 02
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Omledning Skepparplatsen- Skönsberg Trafikverket
Omledning Skepparplatsen- Skönsberg Trafikverket
Ladda ned bild
Stängt högersvängfält samt avstängning ett körfält Skepparplatsen Trafikverket
Stängt högersvängfält samt avstängning ett körfält Skepparplatsen Trafikverket
Ladda ned bild
Skepparplatsen med stödmur mot Skönsbergsvägen Animering Tyréns
Skepparplatsen med stödmur mot Skönsbergsvägen Animering Tyréns
Ladda ned bild
Cirkulationsplats med ny infart till Norra kajen Animering Tyréns
Cirkulationsplats med ny infart till Norra kajen Animering Tyréns
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Nu startar ombyggnationen av gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen13.5.2019 08:12:00 CESTPressmeddelande

Gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen kommer att vara helt avstängd från och med onsdagen den 15 maj till och med torsdagen den 31 oktober. Anledningen är att Trafikverket utför ett omfattande underhållsarbete på järnvägsbron över Söderström, vilket även påverkar gångbron som kommer att rivas och ersättas med en ny. Slutresultatet blir en bro med förbättrad miljö för gångtrafikanter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum