Nu inleds stormsäsongen - så förbereder du dig för strömavbrott
Snart kommer vinterns oväder – med risk för stormfällda träd på elledningarna. – På E.ON pågår minutiösa förberedelser, men en kraftig storm kan likväl lämna tusentals hushåll utan ström. Det är därför viktigt att alla har egen beredskap för att klara ett längre strömavbrott, säger Lena Berglund, regionchef nord på E.ON.

Vid större avbrott påverkas inte bara belysningen och elektriska apparater i hemmet, utan i vissa fall även värme, vatten, telefoni och betalningssystem. Därför är det bra att vara förberedd redan innan strömmen försvinner.
– Ha alltid stearinljus, ficklampa, en laddad powerbank och kanske en vevradio hemma. Ett extra vattenförråd är också bra, då vattentillförseln påverkas vid ett strömavbrott. Inför den här vintern har Svenska kraftnät dessutom gått ut och varnat för en förhöjd risk för manuell bortkoppling, vilket understryker vikten av att se över sin egen beredskap, säger Lena Berglund.
Sedan stormen Gudrun, 2005, har E.ON vädersäkrat 95 procent av elnätet, dels genom att gräva ned ledningar, dels genom att isolera de luftledningar som behöver finnas kvar. Trots det är elnätet känsligt för extremväder.
– Höst- och vinterstormar kan ge en kombination av problem med hårda vindar, åska, kraftig isbildning eller stora mängder snö som är utmanande för elnäten, säger Lena Berglund.
När skadorna på elnätet är stora kan felavhjälpningen ta tid. Det beror ofta på att det är svårt att ta sig fram till ledningarna eller för att vädret utgör en fara, menar Lena Berglund.
– Att arbeta under och efter en storm är mycket farligt. Hundratals träd kan ligga över ledningarna, vilka kan ha gått sönder och ligga oisolerade på marken, samtidigt som starka vindar och snöfall håller i sig. E.ON sätter alltid montörernas säkerhet i första rummet, de måste såklart få arbeta säkert och metodiskt och får inte ge sig ut i ovädret om det är för farligt. Nedfallna ledningar är samtidigt farliga för alla, därför uppmanar vi också allmänheten till att aldrig gå nära en nedfallen ledning, stolpe eller ett nedfallet träd, utan att i stället rapportera in det till oss på E.ON, säger Lena Berglund.
Saker som är bra att ha hemma vid strömavbrott:
- batteri-, vev- eller solcellsdriven radio
- ficklampor och reservbatterier
- stearinljus och tändstickor/tändare
- dunkar eller behållare att spara dricksvatten i
- matreserver och stormkök
- extra element eller värmare som drivs av exempelvis fotogen
- telefonlistor uppskrivna på papper
- hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar
- husapotek med det allra viktigaste
- kontanter
- laddade extrabatterier (powerbank) till mobilen.
Tänk på detta under ett strömavbrott:
Om olyckan är framme och ovädret orsakar strömavbrott finns det några saker som är bra att tänka på:
- Undvik att öppna kyl och frys. Om du håller kylen och frysen stängd klarar sig maten inuti längre om avbrottet skulle hålla i sig.
- Spara på batterierna så gott det går.
- Strömavbrott påverkar uppvärmningen av varmvatten. Tappa upp i termosar om du behöver, innan trycket i ledningssystemet försvinner.
- Har du smarta prylar i hemmet? Vissa kan generera larm när de kopplas bort från ström, så som smarta hemlarm.
- Lagade du mat när avbrottet kom? Kom ihåg att faktiskt stänga av spis och ugn, så att de inte slås på igen när strömmen kommer tillbaka.
Håll dig informerad:
Följ väderutvecklingen via SMHI:s hemsida och håll dig informerad via kommunernas hemsidor, internet, radio och TV. Använd E.ONs tjänster för den allra senaste avbrottsinformationen vid pågående avbrott.
Kontakter
Linn JohanssonPress Officer
E.ON Sverige
Avbrottskarta strömavbrott
https://www.eon.se/el/stromavbrott/avbrottskarta
Bilder
Om
Vi bygger det hållbara samhället
E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
Elanvändningen minskade med 14 procent i januari3.2.2023 08:54:15 CET | Pressmeddelande
Under januari minskade den distribuerade elen till hushåll och mindre företag via E.ONs elnät med 14 procent, jämfört med föregående år. Räknar man in större företag blir den totala minskningen 10 procent. – Vi ser nu fem månader i följd med rejäla energibesparingar. Det höga elpriset har verkligen skapat reell beetendeförändring, säger Linn Johansson, presskommunikatör på E.ON.
Så blir ditt elstöd31.1.2023 10:54:50 CET | Pressmeddelande
E.ON lanserar en webbtjänst där hushåll med elnätsabonnemang hos E.ON kan se hur mycket elstöd de kan räkna med. –Kalkylatorn räknar ut elstödet till hushåll för perioden 1 oktober 2021, till den 30 september 2022, och fungerar även för den som äger flera fastigheter, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.
E.ON investerar drygt 26 miljoner i Hässleholms elnät för att dimensionera för framtida behov31.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2023 investerar E.ON drygt 26 miljoner kronor i det regionala och lokala elnätet i Hässleholms kommun. – Vår ambition är ett robust energisystem, som tillåter grön energiomställning, nya industrietableringar och regional tillväxt, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.
E.ON investerar drygt 50 miljoner i Kramfors elnät för att dimensionera för framtida behov30.1.2023 14:47:40 CET | Pressmeddelande
Under 2023 investerar E.ON drygt 50 miljoner kronor i det regionala och lokala elnätet i Kramfors kommun. –Vår ambition är ett robust energisystem som möjliggör nya industrietableringar och regional tillväxt, säger Lena Berglund, regionchef nord, E.ON.
E.ON fördubblade solcellsanslutningarna 202226.1.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E. ON anslöt över 15 000 solcellsanläggningar 2022. Det är en ökning med 110 procent jämfört med 2021. Sammantaget inkom nästan 30 000 föranmälningar om anslutning, vilket är en ökning med 173 procent mot förra året. –Vi förväntar oss ingen avmattning 2023, utan räknar med att intresset fortsätter att öka, säger Thomas Pettersson, produktansvarig på E.ON Energidistribution.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum