Örnsköldsviks Kommun

Nu invigs kommunens första biblioteksbuss

Dela

Söndag 5 december invigs kommunens första biblioteksbuss i samband med Gideågårdens julmarknad. Media hälsas välkommen till invigningen.

Biblioteksbussens utsida får en konstnärlig utsmyckning.
Biblioteksbussens utsida får en konstnärlig utsmyckning.

Kommunens första biblioteksbuss invigs i Gideå 5 december. Bussen börjar köra enligt turlista andra veckan i januari 2022. Örnsköldsviks kommun är omfattande till ytan och behovet av att nå ut med med biblioteksservice i hela kommunen är stort. Tack vare den statliga satsningen Stärkta bibliotek har Örnsköldsviks kommun beviljats 4,2 miljoner till en biblioteksbuss. Genom satsningen stärker biblioteken servicen till alla kommuninvånare. Huvudmålgrupperna är de yngsta och de äldsta.

-Bussen är ett bra sätt att nå ut med biblioteksservice i hela kommunen, men den öppnar också upp för nya samarbeten och användningsområden. Räkna med att se biblioteksbussen i många oväntade sammanhang, säger Katarina Larsson, bibliotekschef Örnsköldsviks kommun.

Biblioteksbussen erbjuder många smarta lösningar för att få in ett fullödigt och flexibelt bibliotek på en liten yta. Här ska både barn och vuxna kunna få sina biblioteksbehov tillgodosedda. Bussen fylls med litteratur för alla åldrar och är också utrustad med den senaste tekniken i syfte att visa hur digital teknik och digitala tjänster fungerar i vardagen. 

Konstnärerna Jenny Lundgren och Erika Kristofersson Bredberg har skapat ett 
rullande konstverk som täcker bussens hela exteriör. Interiörens färgsättning och materialval speglar naturen och landskapet. Bussen har även en specialskriven jingel som signaleras vid ankomst komponerad av Örnsköldsviksbördiga musikern Magdalena Eriksson.

Media hälsas välkommen till invigningen
Dag: söndag 5 december
Tid: 15.30
Plats: Gideågårdens julmarknad, Skollärarvägen 3, Gideå

Program
15.30 Invigningstal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Sonidsson.

15.45 Bibliotekschef Katarina Larsson välkomnar besökare in i bussen. Lyssna på den specialkomponerade biblioteksbussjingeln och se konstverket som täcker hela bussens utsida. Bussen står öppen fram till kl 18:00 och bibliotekens egen sagotomte finns på plats.

Nyckelord

Kontakter

Katarina Larsson, bibliotekschef, Örnsköldsviks kommun, 0660-880 33, 070-191 28 28

Bilder

Biblioteksbussens utsida får en konstnärlig utsmyckning.
Biblioteksbussens utsida får en konstnärlig utsmyckning.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum