Västtrafik

Nu invigs Kungälv Resecentrum

Dela
Den 800 kvadratmeter stora byggnaden blir det nya navet för kollektivtrafiken i Kungälv. Foto: Eddie Löthman
Den 800 kvadratmeter stora byggnaden blir det nya navet för kollektivtrafiken i Kungälv. Foto: Eddie Löthman

Nu får Kungälv ett nytt resecentrum och nav för busstrafiken i och kring Kungälvs kommun. Det nya resecentrumet blir en trygg och modern mötesplats för Västtrafiks kunder och Kungälvs invånare. Invigningen äger rum nu på söndag, alla är välkomna.

Kungälv växer och utvecklas. Nu öppnas ett nytt resecentrum vid Kongahällagatan närmast E6:an. Samtidigt stängs Kungälvs busstation på Uddevallavägen i centrala Kungälv. Med ett nytt resecentrum kopplas den regionala busstrafiken ihop med den lokala kollektivtrafiken i Kungälv och servicen till resenärerna kan utvecklas.

– Det nya resecentrumet blir ett stort lyft för våra kunder. Vi räknar med att uppemot 6 000 resenärer kommer att passera resecentrum dagligen och förhoppningen är att antalet resenärer ska öka, säger Stefan Ekman, infrastrukturchef på Västtrafik.

Nära bostäder och handel
Placeringen är strategisk med närhet till bostäder, handel, skola och idrottsanläggningar. Nära det nya resecentrumet byggs också det stora bostadsområdet Kongahälla, med över 1000 bostäder och köpcentrum.

– Resecentrum är en viktig del i utvecklingen av centrala Kungälv och binder ihop de östra och västra delarna av staden. Genom att koppla ihop den regionala busstrafiken med den lokala, blir det nu lättare för folk att välja ett hållbart resande, säger Jenny Adler, sektorchef för Samhälle och utveckling på Kungälvs kommun.

Västtrafik kommer att äga och förvalta byggnaden som gestaltats med beständiga och hållbara material. Kungälvs kommun ansvarar för de anslutande markanläggningarna.

Så förändras trafiken
Linjer som kör till Kungälv resecentrum är: 2, 37, 306, 308, 309, 319, 320, 355, 401, 422, Grön express och Marstrandsexpressen. Några av linjerna, 310, 311, 810, 841, Grön express, Marstrands-, Orust-, Stenungsund- och Tjörnexpressen, stannar vid hållplatserna Kungälv Resecentrum och Kungälv Resecentrum Västra strax nedanför resecentrumet vid E6:an.

Allmänheten välkomna 
Resecentrum invigs nu på söndag, den 29 april. Programmet som startar kl. 11:00 innehåller bland annat musikuppträdande med Mimers Hus Gymnasium och stand-up med Marcus Berggren. På plats finns Västtrafik och Kungälvs kommun för att prata hållbart resande. Alla är välkomna.

Kort om Kungälv Resecentrum:

  • Resecentrum med vänthall i två plan med hyresgästerna Pressbyrån och Kahls kaffe. I byggnaden finns även gratis wifi och bankomat. 
  • Tio hållplatslägen för bussar.
  • En 800 kvadratmeter stor byggnad ritad av Abako Arkitekter och uppförd av NCC Construction.
  • Konstnärlig gestaltning av mönster till gavel mot E6:an utförd av konstnär Magdolna Szabó.
  • En energieffektiv byggnad med hållbara material med sedumväxter på tak för att bidra till biologisk mångfald.

   

För mer information: 
Västtrafiks presstjänst, 0771-41 43 99
press@vasttrafik.se

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på dina frågor om kollektivtrafiken i Västsverige. Mejla eller ring oss så hjälper vi dig.

0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Den 800 kvadratmeter stora byggnaden blir det nya navet för kollektivtrafiken i Kungälv. Foto: Eddie Löthman
Den 800 kvadratmeter stora byggnaden blir det nya navet för kollektivtrafiken i Kungälv. Foto: Eddie Löthman
Ladda ned bild
Stefan Ekman, chef infrastruktur
Stefan Ekman, chef infrastruktur
Ladda ned bild
Kungälv Resecentrum
Kungälv Resecentrum
Ladda ned bild

Om

Varje dag reser 410 000 personer med Västtrafik. Det är för dem vi finns till. Vi vill göra det enkelt och bekvämt att resa med kollektivtrafiken och samtidigt bidra till en hållbar samhällsutveckling. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och har cirka 900 linjer som körs av företag som upphandlats i konkurrens.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

Nytt resecentrum i Gamlestaden17.8.2018 09:12Pressmeddelande

Lördagen den 18 augusti är det dags för invigning av Gamlestaden resecentrum. Då får en av kollektivtrafikens största knutpunkter i Göteborg en modern, trygg och tillgänglig mötesplats för resenärer och invånare. Välkommen på en invigning för alla åldrar. Västtrafiks nya resecentrum ligger på Gamlestads Torg, en stor och växande knutpunkt för kollektivtrafikens resenärer. Byggnationen startade våren 2016 och på lördag är det dags för invigning. – Gamlestaden är en stor knutpunkt för våra resenärer och området genomgår just nu en kraftig förändring med nya bostäder, handel och kontor. Därför är vi mycket glada över att kunna öppna upp för en modernare och tillgängligare mötesplats för resenärer och invånare, säger Stefan Ekman, infrastrukturchef på Västtrafik. Prognosen pekar på cirka 30 000 av- och påstigande resenärer från spårvagn, buss och tåg per dygn vid Gamlestads Torg år 2020, jämfört med dagens cirka 20 000 resenärer per dygn. Västtrafikbutik ska testa nya lösningar Det nya res

Västtrafik byter tidtabell den 20 augusti16.8.2018 13:32Pressmeddelande

Den 20 augusti återgår kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen till ordinarie tidtabell med tätare turer. Samtidigt genomförs förändringar av trafiken där det behövs och några linjer får nya avgångstider. Resenärer uppmanas söka sin resa i Reseplaneraren. Från och med måndagen den 20 augusti gäller en ny tidtabell för kollektivtrafiken i Västra Götalandsregionen. – Semestern är över och skolorna drar igång. Då återgår även kollektivtrafiken till ordinarie tidtabell. Eftersom att vi samtidigt passar på att göra förändringar som behövs vill vi uppmana våra resenärer att söka sin resa i förväg i Reseplaneraren, för att vara på rätt plats i rätt tid, säger Jarl Samuelsson, enhetschef på Västtrafik. Förändringar i Göteborgstrafiken I Göteborg får buss 330 mellan Kinna och Göteborg en ny start- och ändhållplats på Heden, istället för Åkareplatsen resecentrum. Förändringen görs på grund av begränsat utrymme på Åkareplatsen. Busslinjerna 35 och 135 läggs ihop och får linjenummer 35. Samti

Nyheter i Skövde stadstrafik när Heneporten byggs om16.8.2018 09:00Pressmeddelande

Snart påbörjas arbetet med att bredda Heneporten mellan Hentorp och Skultorp, därför kommer porten att stängas av under hösten. För att förbereda för avstängningen förändras busstrafiken i samband med att Västtrafik byter tidtabell den 20 augusti. Heneporten i Skövde är en järnvägspassage mellan stadsdelarna Skultorp och Hentorp. För att möta de allt större resebehoven i Skövde ska den enfiliga passagen nu byggas ut till en tvåfilig genomfart. – Vi har länge velat bredda Heneporten så att framkomligheten ökar för alla som dagligen använder denna passage. Nu har vi fått godkännande från Trafikverket att bygga ut. Förarbetet är gediget och därför måste Heneporten stängas av för genomfart redan under hösten 2018. Genomfarten beräknas vara stängd i cirka ett år. Busstrafiken genom Heneporten stängs av i samband med att Västtrafik byter tidtabell den 20 augusti och biltrafiken stängs av vid senare tillfälle, säger Daniel Lindh, tf gatu- och naturchef i Skövde kommun. Nyheter i stadstrafiken

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum