Stockholms stadStockholms stad

Nu invigs ny skulpturgrupp i Söderstaden – Stockholm konst i samarbete med Klövern

Dela

INVIGNING: fredag den 18 juni klockan 12.00-13.30. På plats vid invigningen klockan 12.00 finns: Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst; Jessica Nyman, Klövern, samt Ann Bexelius och Hans Lundquist. Enklare förtäring och dryck bjuds. Vi följer FHM:s rekommendationer. Adress: Arenagången, Johanneshov Visningsperiod: 18/6-12/12

Hans Lundquist och Ann Bexelius i Dragankan. Foto: Olle Bjerkås
Hans Lundquist och Ann Bexelius i Dragankan. Foto: Olle Bjerkås

Fastighetsbolaget Klövern stadsutvecklar just nu stora delar av Söderstaden i nära anslutning till Avicii Arena. Inom ramen för utvecklingen av Arenagången har Klövern ingått ett långsiktigt samarbete med Stockholm konst som består av både tillfällig offentlig konst och stöd till nyutexaminerade konstnärer. Först ut är arkitekten Ann Bexelius och musikern Hans Lundquist med skulpturgruppen Ute-gymnopédie.

Först ut är arkitekten Ann Bexelius och musikern Hans Lundquist med sitt första gemensamma arbete, skulpturgruppen Ute-gymnopédie - en kvartett i ljud, gestaltning och rörelse. Igenkännbara föremål får här en ny användning och betydelse utifrån de ljud de kan åstadkomma. Ett badkar, en badanka, boxbollar och stuprör har använts för att skapa stora instrument som bjuder in alla sinnen och kroppen att samspela: muskulatur, balans, musikalitet, lyhördhet och samarbetsförmåga. Inspiration till verket kommer från den antika festivalen Gymnopaedia, som var en årlig festival under antiken som kombinerade fysisk träning, dans och körsång.

 – Stockholm konst verkar för att samtidskonsten ska finnas med som en aktiv del på olika sätt i stadsutvecklingen. Att samarbeta med fastighetsbolaget Klövern ger oss möjlighet att tillsammans vidga konstens rum och erbjuda såväl erkända som yngre konstnärer möjligheter att pröva sina idéer och möta en publik, säger Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst.

I nära anslutning till skulpturen öppnar Klövern även Ateljén där tre nyutexaminerade konstnärer från Konstfack huserar: Fredda Berg, Hannah Blitz Heyman och Sara Kallioinen Lundgren, under det gemensamma namnet Healthy Competition. Här erbjuds de en sex månader lång residensvistelse för att kunna skapa och producera verk. Under perioden anordnas utställningar, möten och workshops.

 – Vi på Klövern vill bidra till en hållbar, innovativ stadsbild där konsten är tillgänglig för alla stockholmare. Tillsammans med Stockholm konst presenterar vi unika verk skapade för Söderstaden samt ger unga konstnärer möjlighet att skapa och visa sin konst, säger Jessica Nyman, Affärsenhetschef Stockholm Södra.

Ann Bexelius (f. 1974)

Ann har masterexamen i arkitektur från KTH i Stockholm. På ett flertal välrenommerade arkitektkontor har hon ritat och projektlett arbetet med bostadshus, skolor och stadsbyggnad. Ann har även erfarenhet av curatoriell verksamhet, utställningsformgivning och textarbete. Idag är Ann verksam i Atelier Bexelius.

Hans Lundquist (f. 1962)

Hans har solistexamen i klassisk gitarr vid Musikhögskolan i Malmö. Han är verksam kompositör och har spelat i ett flertal konstellationer som tex Ensemble Flatterie. Hans har även arbetat med musik i scensammanhang runt om hela Sverige. Sedan tio år tillbaka projektleder han innovativa kulturprojekt, nu senast Sprida Mening för Sensus/Arvsfonden.

För mer information:

Stefan Hagdahl, chef Stockholm konst, stefan.hagdahl@stockholm.se , 08-508 313 20

Frida Cornell, curator Stockhom konst, frida.cornell@stockholm.se, 08-50831336

Nyckelord

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80

Bilder

Hans Lundquist och Ann Bexelius i Dragankan. Foto: Olle Bjerkås
Hans Lundquist och Ann Bexelius i Dragankan. Foto: Olle Bjerkås
Ladda ned bild
Xylofoten och Sparringpartnern Foto: Olle Bjerkås
Xylofoten och Sparringpartnern Foto: Olle Bjerkås
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Kulturförvaltningen 

I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

 

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Start på klimatprojekt med nya träd, växtbäddar och bättre hantering av dagvatten i Björns trädgård24.9.2021 11:22:54 CEST | Pressmeddelande

Den 28 september startar Stockholms stad ett klimatprojekt i nordvästra delen av Björns trädgård. Sex befintliga träd är inte tillräckligt livskraftiga och behöver tas ned. Alla ersätts med nya träd. Samtidigt anläggs bättre växtbäddar för träden och hanteringen av dagvatten förbättras på platsen. Projektet kommer även att bidra till en förbättrad framkomlighet för gående på platsen.

Tävlingen om en unik tomt i Stockholms city är avgjord20.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Humlegården Fastigheter är vinnare av markanvisningstävlingen gällande den näst sista lediga tomten i Stockholms city – tomten Klara City View. Humlegården är en av de största aktörerna inom Stockholms kontorsmarknad och äger och förvaltar cirka 60 fastigheter i Stockholms innerstad och i Solna. Bolaget är en långsiktig och aktiv fastighetsägare med ett stort fokus på hållbarhet och lång erfarenhet av fastighetsutveckling. Beslut om markanvisningen kommer att tas i exploateringsnämnden den 30 september.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum