Statens Institutionsstyrelse

Nu invigs SiS första standardskola

Dela

Måndag 17 augusti invigs SiS första standardskola på SiS ungdomshem Ljungbacken i Uddevalla. Nu har ungdomarna tillgång till en gemensam skola i moderna lokaler där elevernas motivation och lust till lärande väcks.

Jeanette Mellqvist, rektor på Ljungbackens nya skola
Jeanette Mellqvist, rektor på Ljungbackens nya skola
Alla barn och ungdomar har rätt till utbildning. Det gäller även på Statens institutionsstyrelse, SiS. För att tillgodose den rätten driver alla SiS ungdomshem skolverksamhet.

– En lyckad skolgång är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för barn och unga. Det är med stolthet vi nu inviger SiS nya och moderna skola på Ljungbacken, säger SiS generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

Skolan på SiS ungdomshem Ljungbackens har plats för 47 elever och det finns tre elevingångar med rastgårdar utomhus. Matte, NO, bild och SO är samlade i en del av skolan och språk och musik i en annan del.

– Det känns fantastiskt att vi har fått en ny skola! Några ungdomar uttryckte att de ville stanna kvar på Ljungbacken längre eftersom de tyckte att skolan var så bra. Vår personal är nöjda med de fina lokalerna och de tycker att vi har fått en riktig bra skola, berättar Jeanette Mellqvist, rektor på Ljungbackens nya skola.

Om SiS skola:

Till Statens institutionsstyrelses, SiS, särskilda ungdomshem kommer barn och ungdomar i åldern 12–21 år. Enligt skollagen har alla barn och ungdomar i Sverige rätt till utbildning. Det gäller även på SiS.

Varje ungdomshem har en egen skolverksamhet med lärare, elev- hälsopersonal, studie- och yrkesvägledare och andra viktiga stödfunktioner under ledning av en rektor som säkerställer den bästa utbildningen för eleverna.

SiS skola har en lärartäthet som ger goda förutsättningar att skapa tillitsfulla pedagogiska relationer och att tillgodose elevernas individuella behov, samtidigt som vi är väl förankrade i läroplaner och skollagen. För att ungdomarnas skolgång ska löpa på utan avbrott samverkar SiS med socialtjänsten och elevens skola i hemkommunen.
 
Vill du veta mer? Kontakta:

Jeanette Mellqvist Rektor
SiS ungdomshem Ljungbacken
Tfn 0104536681
Jeanette.Mellqvist@stat-inst.se

Kontakter

Bilder

Jeanette Mellqvist, rektor på Ljungbackens nya skola
Jeanette Mellqvist, rektor på Ljungbackens nya skola
Ladda ned bild
Ljungbackens nya skola
Ljungbackens nya skola
Ladda ned bild

Om

Statens Institutionsstyrelse
Statens Institutionsstyrelse
Svetsarvägen 10
171 22 Solna

010-453 40 00https://www.stat-inst.se

SiS, Statens institutionsstyrelse, är en statlig myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård. Vi behandlar ungdomar med allvarliga psykosociala problem och vuxna med missbruksproblem. SiS tar också emot ungdomar som har dömts till sluten ungdomsvård.

Myndigheten har 22 särskilda ungdomshem med drygt 700 platser och elva LVM-hem med knappt 400 platser för vård av vuxna missbrukare. Institutionerna är placerade över hela landet. Huvudkontoret ligger i Solna.

Chef för myndigheten är generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark. SiS hör till socialdepartementets verksamhetsområde.

Följ Statens Institutionsstyrelse

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens Institutionsstyrelse

Två av SiS ungdomshem får en ny högsta säkerhetsnivå18.1.2021 11:08:26 CETPressmeddelande

SiS höjer säkerheten på sina ungdomshem. Det presenterar SiS generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark och socialminister Lena Hallengren på en pressträff idag. Två av hemmen, Tysslinge i Södertälje och SiS ungdomshem Johannisberg i Kalix, får högre nivå på säkerheten än vad som funnits tidigare på SiS. Dessutom ska LVU- och LSU-ungdomar separeras så att de aldrig är på samma avdelning.

SiS satsar stort på vård och behandling för flickor och kvinnor28.10.2020 08:49:21 CETPressmeddelande

Nu har SiS generaldirektör fattat beslut om intagningsstopp på SiS ungdomshem Björkbacken i Göteborg. Det handlar om att säkra en trygg och säker vård och behandling i en fungerande miljö. Samtidigt tillsätter Statens Institutionsstyrelse SiS en utredning för att se över möjligheten att minska storleken på alla myndighetens avdelningar för flickor och kvinnor. Det ska leda till ökad säkerhet och trygghet samt höjd kvalitet på vården och behandlingen. Syftet är även att förbättra arbetsmiljön.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum