Umeå kommun

Nu kan du planera ditt sommardopp utifrån badvattenstemperatur

Dela

Umeå kommun kommer i sommar att dagligen mäta badvattenstemperaturen på några av sina badplatser. Utsättning av sensorerna görs under slutet av juni på badplatserna Bölesholmarna, Kärleksviken Nydala, Nydalabadet, Ljumviken i Holmsund, Stöcksjön och Bettnessand.

Badplatserna har valts utifrån hur välbesökta de är och typ av bad (både sjö- och havsbadplatser). Sensorerna mäter temperaturen på 30–50 cm djup. Temperaturerna kommer att finnas tillgängliga på ww.umea.se/badplatser där uppdateringen sker flera gånger varje dag.

– Nu finns det bättre möjlighet att planera sin utflykt utifrån badvattentemperatur. Förra året testade vi tekniken på Kärleksviken, vilket gav ett lyckat resultat, nu har vi utökat med några fler badplatser, säger Sofia Åström, enhetschef drift, Umeå kommun.

Batteridrivet ökar möjligheterna

Sensorerna är batteridrivna och använder ett trådlöst nätverk för uppkopplade saker vilket innebär att de kan användas på platser där det inte finns el eller bredband. Det finns inget kommersiellt system bakom utan enkla data levereras till kommunens webbplats.  

- Det är ju en problematik med att vi inte har uppkoppling överallt i kommunen, särskilt på platser som används av medborgare i rekreationssyfte, badplatser exempelvis. Därför är dessa batteridrivna sensorer perfekta för de platser där el och bredband inte finns tillgängligt, fortsätter Thomas Häggström. 

Bättre service med realtid  

Tidigare har kommunen hänvisat till Havs- och vattenmyndighetens hemsida där kan man se vattentemperatur, men mätningen görs endast några gånger per säsong. Att nu få realtidsuppdateringar blir en stor förändring till det bättre. 

Temperaturmätningarna ingår i ett IoT-projekt med deltagare från både kommun, universitet och näringsliv i Umeå. 

Mer information:

Sofia Åström
enhetschef, Fritid
090-16 54 02
070-5330192
sofia.astrom@umea.se

Thomas Häggström
verksamhetsutvecklare, IT
070-940 00 16
thomas.haggstrom@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Vi vill veta vad umeborna tycker om sina stadsdelar!9.10.2019 07:00:00 CESTPressmeddelande

Onsdag 9 oktober startar Umeå kommun en serie stadsdelsdialoger med Umeåborna. Vilka platser trivs man på och inte samt vad önskar man för sin stadsdel i framtiden? Det är vad kommunen bland annat vill veta. En ”dialogcykel” besöker de flesta av Umeås stadsdelar och det finns också möjlighet att tycka till digitalt. Resultatet blir en del av de stadsdelsbeskrivningar som kommer ligga till grund för den kommande planeringen när Umeå fortsätter att växa.

Idéer för landsbygdens utveckling blir verklighet7.10.2019 13:30:46 CESTPressmeddelande

Sedan 2018 har Umeå kommun tillsammans med Bygderådet i Umeå bjudit in till lokala utvecklingsträffar runt om Umeås landsbygd. Syftet har varit att skapa engagemang i byarna och erbjuda möjlighet att diskutera lokala idéer och utvecklingsprojekt. Totalt har 14 informationsträffar hållits dit 88 olika byar har varit inbjudna. Resultatet från träffarna är 203 olika idéer och förslag. Nu inleds nästa fas i landsbygdsutvecklingen när idéerna från träffarna ska förverkligas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum