Nu kan fler utan käkben återfå tuggförmågan med ny implantatmetod
Förra året introducerade Akademiska sjukhuset en ny metod för återställande av tänder för personer som saknar käkben, där vanliga tandimplantat inte fungerar. Det handlar om personer med trauman, cancersjukdom eller andra bakomliggande sjukdomar såsom grav tandlossning, som lett till att käkbenet försvunnit.

- Metoden möjliggör ännu en chans till återskapad tuggförmåga för patienter som inte kan få vanliga tandimplantat. Hittills har två av fyra planerade patienter opererats på Akademiska sjukhuset, säger Andreas Thor, professor/övertandläkare i käkkirurgi, Akademiska sjukhuset.
Den nya implantatmetoden innebär i korthet att kirurgerna skruvar fast ett titanskelett på käkbenet med ett stort antal små skruvar som man fäster en brygga på. Lösningen anpassas individuellt och kirurgerna utgår från DT-bilder och som sedan framställer det sammansatta implantatet med CAD-CAM-teknik.
- Den här nya sortens tandimplantat kan radikalt förändra en patients liv genom att man får en andra chans till fastsittande tänder. På så sätt ökar livskvalitén avsevärt; man kan umgås, prata och äta säkert och utan vara rädd för obehaget som en protes innebär. I en hel del fall krävs det dock stora insatser för att skapa ben för dessa implantat, berättar Andreas Thor.
Målgruppen är patienter med extrem benförlust där man inte kan installera vanliga tandimplantat. Det gäller inte bara de som haft en eller fler omgångar med tandimplantat och sett sitt ben försvinna, utan även exempelvis patienter som opererats för tumörer.
Andreas Thor förklarar att additiv tillverkning och 3D-utskrifter från bilder tagna med datortomografi utgör den tekniska basen för den här möjligheten.
Förutom käkkirurger på Akademiska sjukhuset är specialisttandläkare i oral protetik inom Folktandvården involverade.
För mer information/intervju, kontakta:
Andreas Thor, professor/övertandläkare i käkkirurgi, Akademiska sjukhuset,
tel: 070-661 94 31, e-post: andreas.thor@surgsci.uu.se
Maria Erkapers, specialist i oral protetik och övertandläkare, Specialisttandvården Kaniken
tel: 018- 611 63 80
e-post: maria.erkapers@regionuppsala.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Akademiska först i Sverige med HIPEC behandling vid spridd äggstockscancer22.6.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset är först i Sverige med varm cytostatika i buken, eller hyperterm intraperitoneal cytostatika, HIPEC, som behandling vid spridd äggstockscancer. Behandlingen utförs inom ramen för en internationell studie där man jämför överlevnaden efter enbart kirurgi som första behandling eller en kombination med HIPEC.
Nytt precisionsmedicinskt centrum i Uppsala banar väg för mer träffsäker diagnostik och behandling21.6.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Precisionsmedicin vinner terräng inom den högspecialiserade vården. Genom utökad användning av avancerad gensekvensering blir diagnostiken mer träffsäker samtidigt som behandlingar kan anpassas mer individuellt vid exempelvis cancer, diabetes och hjärtsjukdom. För att kraftsamla och erbjuda mer avancerad vård har Region Uppsala/Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet inlett ett samarbete inom Precisionsmedicinskt centrum i Uppsala, PMCU, som invigs tisdagen den 21 juni.
Utökat samarbete med kommuner ska stärka stödet till personer med samsjuklighet20.6.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Personer med beroende har en förhöjd risk för olika former av psykisk ohälsa, men även somatisk. Enligt en ny kartläggning söker personermed samsjuklighet i stor utsträckning vård på olika akutmottagningar i länet. Efter sommaren startar specialistpsykiatrin vid Akademiska sjukhuset två pilotprojekt tillsammans med Enköpings och Tierps kommuner för att förbättra samverkan och erbjuda mer synkat stöd.
Akademiska en av pionjärerna på att ansöka om läkemedelsprövning i ny EU-portal9.6.2022 12:54:29 CEST | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala är en av de första i Sverige med att registrera en klinisk läkemedelsprövning i EUs nya portal CTIS. Syftet med portalen är att underlätta för den som vill genomföra en klinisk prövning i ett eller flera EU-länder.
Även barn ska omfattas av nationell patientenkät9.6.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
För första gången ska barn få tycka till om vården inom ramen för nationell patientenkät. Ett pilotprojekt vid Akademiska barnsjukhuset och Region Värmland, initierat av Sveriges kommuner och regioner, visar att barn i åldern 10-14 är positiva till att själva få tycka till om vården. Syftet har varit att utvärdera en enkät riktad till barn.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum