Region Örebro län

Nu kan politikerna mötas på distans

Dela

Region Örebro län befinner sig likt övriga Sverige i ett ansträngt läge till följd av den pandemi som skapar stora påfrestningar på samhället. I detta läge är det viktigt att det politiska arbetet kan fortgå så att nödvändiga beslut kan fattas. Som ett led i detta beslutade regionstyrelsen i dag att göra det möjligt att ha politiska möten på distans.

- Vår ambition är inte att ersätta fysiska möten med distansmöten. Beslutet innebär snarare ett reservalternativ som säkrar det demokratiska beslutsfattandet när det av en eller annan anledning inte är möjligt att samla tillräckligt många ledamöter på plats för ett fullmäktige- eller nämndsammanträde, säger Andreas Svahn (S), ordförande i regionstyrelsen.

Av samma skäl som nämns ovan har företrädare för fullmäktiges samtliga politiska partier enats om att genom frivillig kvittning reducera antalet ledamöter som måste delta i omröstningarna vid fullmäktige. Även det bidrar till att ett demokratiskt beslutsfattande kan upprätthållas i ett svårare läge.

Möten på lika villkor

Ärendet om att medverka på distans vid fullmäktige-, styrelse- och nämndsammanträden går nu vidare för slutgiltigt beslut i regionfullmäktige. Ställer sig även fullmäktigeförsamlingen bakom förslaget finns de formella förutsättningarna för möten på distans på plats, och enbart de praktiska detaljerna återstår.

- Det säger sig väl kanske självt, men om detta ska fungera måste vi ha rätt tekniska förutsättningar. Det innebär till exempel att vi måste ha ljud- och bildöverföring i realtid så att alla deltagare tydligt kan se och höra varandra. Att alla, oavsett var deltagarna befinner sig, kan vara med vid ett möte på lika villkor är en grundförutsättning, säger Andreas Svahn.

Kontakt

Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande, telefon: 070-524 22 66

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Svahn
Andreas Svahn
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Samtliga medarbetare belönas för värdefulla insatser i kampen mot corona25.5.2020 11:07:57 CESTPressmeddelande

Region Örebro läns medarbetare arbetar sedan en tid tillbaka under de extraordinära förhållanden som coronapandemin fört med sig. Som tack för dessa värdefulla insatser får alla medarbetare i år en extra ersättning i form av ett gåvokort motsvarande 1 000 kronor samt en höjning av friskvårdsbidraget till 3 000 kronor. Det kommer regionstyrelsen att fatta beslut om i morgon, tisdagen den 26 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum