Nu kommer köldknäppen – If uppmanar svenskar att ta det varsamt med eldningen
I helgen blir det riktigt kallt. Temperaturer nedåt -18 grader väntas i Stockholm, och i stora delar av landet kan det bli ännu kallare. Många kommer sannolikt att elda i sina kaminer. Men det gäller att inte elda för hårt. För höga temperaturer i skorstenen kan påverka omgivande isolering och öka risken att det börjar brinna.

Eldning i kaminer orsakar många bränder varje vinter. December till februari är den mest utsatta perioden. För att brasan ska vara säker finns det mycket att tänka på.
– Allt fler väljer att installera braskamin i huset. Förutom att det är en dekorativ möbel som ger ökad trivsel, så kan den också vara en effektiv och ekonomiskt gynnsam värmekälla så här års, säger Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If.
Men om man eldar felaktigt kan det lätt leda till brand eller soteld.
Max 3 kg ved per timme
– Man ska ha koll på skorstenen och inte elda på för hårt. En god tumregel att aldrig elda mer än 3 kg ved per timme och inte längre än 3–4 timmar. Låt alltid eldstaden vila lika länge som du eldat innan du börjar elda igen. Elda alltid med torr ved som lagrats torrt och luftigt i minst ett år. Följ alltid eldningsinstruktionerna för din eldstad. Om skorstenen blir för varm kan det börja brinna i intilliggande material. Var uppmärksam på signaler – kommer det tät, svart rök ur skorstenen är det för att man eldar för intensivt, säger Jenny Rudslätt.
Gnistor eller brummande ljud kan vara tecken på skorstensbrand
Gnistor från skorstenen eller brummande ljud kan vara ett tecken på skorstensbrand – så kallad soteld. Soteld uppkommer när sot och tjära i skorstenen börjar brinna. Varje år inträffar några hundra sådana bränder i Sverige.
– För att minska risken för soteld ska man alltid använda torr ved i lämplig storlek. Fuktig ved och sot kan orsaka rök som förvandlas till tjära som sätter sig i skorstenen. Lågor från öppna spisen kan få tjäran att antändas och fatta eld, vilket gör branden till ett faktum, säger Jenny Rudslätt.
Om man misstänker soteld ska man genast stänga spjället och ringa 112.
– Skorstenseld är inte något man släcker själv. Att hälla vatten ner i röret kan vara direkt farligt på grund av den höga temperaturen i skorstenen. Brandkåren använder speciella släckningsmedel för att släcka skorstensbränder, understryker Jenny Rudslätt.
Förvara askan på ett säkert sätt
Slarv vid hantering av askan är en annan vanlig brandorsak i många hem.
– Det är viktigt att tänka på säkerheten även efter brasan. Aska och sotrester ska hanteras på ett brandsäkert sätt. Lägg dem alltid i ett obrännbart kärl med ett tättslutande lock. Kärlet ska placeras på obrännbart underlag. Tänk på att askan kan innehålla glödrester flera dagar efter eldningen. Varje år orsakas bostadsbränder av att aska som inte slocknat helt, ställts på verandan eller altanen, säger Jenny Rudslätt.
Skulle olyckan vara framme är det viktigt att det finns en brandsläckare nära till hands, så att man har en chans att släcka innan branden hunnit sprida sig.
If har samlat några tips för hur man eldar säkert inomhus:
- Välj en CE-märkt kamin. Märkningen garanterar att produkten lever upp till gällande säkerhets- och utsläppskrav.
- Placera kaminen i ett rum av tillräcklig storlek och med god ventilation och på säkert avstånd från lättantändligt material.
- Elda när du är hemma och har kontroll över eldstaden.
- Låt eldstaden vila minst lika länge som den använts.
- Använd alltid torr ved och anpassa veden till eldstaden.
- Har du en eldstad som används eller som du ska börja använda så ska den brandskyddskontrolleras.
- En braskamin och annan eldstad med tillhörande skorsten ska sotas regelbundet – minst en gång om året. Rätt skötsel är viktigt för att eldstaden ska fungera bra och vara säker.
- Använd aldrig kaminer som prydnadsbänk eller att ställa stearinljus eller annat brännbart på. Där kan bli ordentligt varmt under eldning och orsaka en brand.
- Se till att ha brandvarnare och handbrandsläckare för att vara beredd om olyckan är framme - larma räddningstjänsten genom att ringa 112.
Vid tveksamheter kontakta en fackman för korrekt information om montering.
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-792 70 40press@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den finska bankkoncernen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Undvik skador i skidbacken – 4 tips för tryggare och säkrare skidåkning24.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sportlovet är för många en vecka med aktiviteter och resor, trots rådande pandemi. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If. I år det särskilt viktigt att tänka på säkerheten innan man ger sig ut i backen, för att inte belasta sjukvården och minska spridningen av corona, påminner Ifs personskadechef Jenny Grimstig.
Varnar: 225 000 svenskar reser utomlands på vintersemester i februari-mars22.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Enligt en nyligen genomförd nationellt representativ undersökning reser tre procent av alla svenskar utomlands under vintersemestern i februari-mars. – Det är oroande att många tänker i sådana termer när det är en så pass osäker situation i världen och svenska myndigheter avråder från att resa till länder utanför EU, säger reseexpert Jenny Rudslätt på försäkringsbolaget If.
If är verkstädernas favorit – för femte året i följd18.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
För femte året i rad tar If hem första pris i Motorbranschens Riksförbunds försäkringsbolagsenkät.
Resestopp ledde till hobbyboom och nya fyrbenta familjemedlemmar17.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nya siffror för 2020 visar att svenskarna ägnade åt sig det lilla extra hemma när det inte var möjligt att resa utomlands. Försäkringsbolaget If ser en stark tillväxt inom husdjur och hobbyprodukter som båtar och motorcyklar.
If: Stabilt resultat under turbulent år11.2.2021 08:59:31 CET | Pressmeddelande
Försäkringsbolaget If redovisar i dag ett starkt och stabilt resultat för 2020. Siffrorna för det gångna året visar också rekordhög kundnöjdhet under ett mycket turbulent år.
6 av 10 vet inte om de är försäkrade när de jobbar hemifrån9.2.2021 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hemarbetet tycks vara här för att stanna. Arbetsgivare behöver undersöka och tydliggöra vilket försäkringsskydd de anställda har när de arbetar hemifrån. En ny undersökning från försäkringsbolaget If visar att en majoritet av de som arbetar hemifrån inte vet vilket försäkringsskydd de omfattas av.
Tänk på det här om du ger dig ut på isen4.2.2021 10:04:37 CET | Pressmeddelande
Vackra vinterdagar vill många ut på istäckta sjöar för att promenera, åka skridskor, skidor eller köra skoter. Men isen kan vara förrädisk och ändra sig från timme till timme och meter till meter. Man måste vara förberedd på risken att isen plötsligt brister. Då gäller det att veta hur man ska göra.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum