Nu krävs snabba åtgärder för att stoppa byggprisrallyt
Hyresrätten är den upplåtelseform som byggs mest, både av privata och allmännyttiga byggherrar. Samtidigt gör de skenande byggpriserna att det blir allt svårare att bygga hyresrätter som fler har råd med. Det visar Sveriges Allmännyttas nya marknadsrapport. Nu krävs ett flertal åtgärder för att ett byggstopp ska kunna undvikas.

– Priserna i de anbud som kommer in till bostadsföretag som vill bygga nytt rusar i höjden. Anbudspriserna har ökat med i snitt 18 procent, men vi ser också ökningar med upp till 50 procent. Risken ökar för att allt fler bostadsföretag drar i nödbromsen och slutar bygga, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta.
– Vi uppmanar regeringen att samla byggföretag, byggherrar och kommuner för att ta fram en gemensam handlingsplan för att lindra effekterna av kostnadsutvecklingen. Dessutom behövs beslut om låg moms på hyra och att allmännyttan undantas från LOU, säger Anders Nordstrand.
Hyresrättens andel – både allmännyttans och privata fastighetsägares – av färdigställda bostäder har ökat sedan 2010, från 30 procent till 48 procent. En sammanvägning av flera olika analyser visar att det fortfarande finns ett underskott på hyresrätter på flera marknader. Förutsättningarna för att bygga nya hyresrätter borde därmed vara goda.
– Men den kraftiga prisutvecklingen på råvaror och byggmaterial driver mot en tydlig inbromsning av nyproduktionen, till och med i storstäderna. På ett år har kostnaden för byggmaterial ökat med 25 procent, vilket är ohållbart, säger Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.
Rapporten visar tydligt att trots hyresrättens starka frammarsch blir det allt tuffare att bygga till rimliga hyror, samtidigt som behoven ökar när den höga inflationen ger ett krympande ekonomiskt utrymme för hyresgästerna. Om inte fler bostäder byggs, finns en risk att bostadsbristen ökar på nytt, vilket snabbt kan driva upp priserna.
Även priset för att bygga allmännyttans koncepthus Kombohus ökar, men i lägre takt och från lägre nivåer än annat byggande inom allmännyttan. Snittpriset för att bygga Kombohus har de senaste åren varit 17 procent lägre än allmännyttans övriga byggande.
– Kombohusen visar att det med standardiserat byggande går att bygga bostäder som ligger en bra bit under marknadspris. Därför borde riksdag och regering införa typgodkännande av standardiserade hus, byggsystem och produkter. Det ger bostäder till högre kvalitet, med färre fel och lägre klimatpåverkan, säger Sofia Heintz.
Rapporten
Ladda ner rapporten Allmännyttan och bostadsbyggandet 2022.
Seminarium i Almedalen onsdag 6 juli
Nödbroms för bostadsbyggandet – vad händer när priset för att bygga blir för högt?
Tid och plats: 6 juli kl. 13.00–13.45 Stora matsalen, Teaterskeppet, Visby gästhamn
För mer information, kontakta:
Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 17
Sofia Heintz, nyproduktionsexpert, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 21, sofia.heintz@sverigesallmannytta.se
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25,
ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se
Nyckelord
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-406 55 25Bilder


Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 318 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 945 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Osund konkurrens - ett samhällsproblem30.12.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Den osunda konkurrensen på arbetsplatser har blivit ett stort samhällsproblem, i synnerhet inom fastighetsbranschen. Det handlar om allt från obetalda skatter, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till illegal arbetskraft. Sveriges Allmännyttas medlemmar gör allt de kan för att komma tillrätta med denna brottslighet men är i behov av att utöka sin kunskap, kompetens samt utveckla sina arbetssätt för att motverka arbetslivskriminalitet.
Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta tillsätter gemensam arbetsgrupp21.12.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I våras träffade Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta en överenskommelse om vilka faktorer som ska ligga till grund för hyresutvecklingen i de årliga förhandlingarna, den så kallade trepartsöverenskommelsen. Arbetet följs nu upp med en gemensam arbetsgrupp med representanter från varje organisation som har i uppdrag att svara på frågor som kan uppstå i de lokala förhandlingarna. Gruppen ska även följa hur överenskommelsen används av hyresmarknadens lokala parter samt utvärdera och vidareutveckla arbetssätten.
Onormala prishöjningar i nära hälften av byggprojekten16.12.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
En stor del av de allmännyttiga bostadsföretagen har redan nu ändrat sina byggplaner och kommer att bygga färre bostäder nästa år. Det visar en ny enkät som Sveriges Allmännytta gjort bland sina medlemmar. Av de 160 företag som svarat uppger 44 procent att de ändrat antalet planerade byggstarter 2023 till följd av ökade byggkostnader. Många byggprojekt drabbas nu av extraordinära kostnader.
Rikshem ansluter sig till Sveriges Allmännytta11.12.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Rikshem är ny associerad medlem i Sveriges Allmännytta. Rikshems ansökan godkändes på Sveriges Allmännyttas styrelsemöte den 9 december 2022.
Sociala kontrakt – en väg till egen bostad9.12.2022 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Sociala kontrakt är ett viktigt verktyg för att underlätta för den som står långt från bostadsmarknaden att få hyra en bostad. I de flesta fall leder lösningen till ett permanent boende. En ny rapport från Allmännyttan visar att man tar ett mycket stort ansvar för de boendelösningar som riktar sig till de mest utsatta på bostadsmarknaden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum