Plikt- och prövningsverket

Nu landar mönstringshandboken i brevlådorna

Dela

Plikt- och prövningsverket skickar ut Mönstringshandboken till drygt 19 000 ungdomar födda 2004 som har fått besked om att de ska kallas till mönstring. Här får de svar på de vanligaste frågorna inför sin mönstring och värnplikt. Mönstringen startar i maj i år och pågår fram till april 2023.

Plikt- och prövningsverket har ett informationsuppdrag som innebär att vi särskilt ska informera om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär samt vilka skyldigheter och rättigheter man har enligt lagen.

- När vi har genomfört undersökningar har ungdomarna svarat att de gärna vill ha brev eftersom de idag sällan får någon post och därför uppmärksammas den här boken lite extra, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.

Förberedelser och inspiration

I mönstringshandboken får man stifta bekantskap med Frida, Elin och Elias, tre ungdomar som nyligen har gjort värnplikt och som berättar mer om sina upplevelser samt delar med sig av sina bästa tips.

Elin gjorde värnplikten som vagnchef i Boden. Innan hon ryckte in sa hennes pappa ”vad ska du dit att göra?” – Men Elin ville testa hur långt hon kunde gå.

Mönstringshandboken innehåller även information och fakta som är viktig att känna till och fungerar som ett uppslagsverk. Den omfattar allt från mönstring till krigsplacering och repetitionsutbildning.

Bäst lämpad får göra grundutbildningen

Den som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är den som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska och psykologiska förutsättningar samt inställning till att göra grundutbildningen påverkar bedömningen. Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2004 startar under sommaren 2023. Utbildningen är mellan sex och femton månader lång och genomförs på något av Försvarsmaktens förband runtom i landet.

Kontakter

Dokument

Om

Plikt- och prövningsverket
Plikt- och prövningsverket
Box 31
651 02 Karlstad

0771-24 40 30https://www.pliktverket.se/

Totalförsvarets plikt- och prövningsverk, Plikt- och prövningsverket, är en expertmyndighet som lyder under Försvarsdepartementet. Myndigheten bidrar till Sveriges inre och yttre säkerhet genom verksamhet och uppdrag inom bemanningsstöd och personalförsörjning.

Plikt- och prövningsverket bemannar Försvarsmaktens krigsorganisation. En del i det arbetet handlar om att informera, kalla, mönstra och skriva in till grundutbildning med värnplikt. Tillsammans med Försvarsmakten bemannar Plikt- och prövningsverket också krigsorganisationen med värnpliktig och anställd personal.

Plikt- och prövningsverkets uppgift är att på uppdrag av myndigheter, kommuner och regioner registerhålla deras krigsplacerade personal. Detta stöd till bemanningsansvariga är centralt för att Sverige som helhet ska ha ett fungerande totalförsvar.

Andra viktiga uppdrag är ansvar för hela antagningsprocessen till polisutbildningen för Polismyndigheten, liksom prövningen till Officersprogrammet för Försvarshögskolan. Åt andra myndigheter genomförs undersökningar, bedömningar och urval för yrken och utbildningar med krav på särskild lämplighet.

Christina Malm är generaldirektör och myndighetens närmare 300 anställda finns på fyra orter: i Karlstad där myndigheten har sitt huvudkontor och vid prövningskontoren i Malmö, Stockholm och Göteborg.

 

 

Följ Plikt- och prövningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum