Nu landar mönstringshandboken i brevlådorna
Plikt- och prövningsverket skickar ut Mönstringshandboken till drygt 19 000 ungdomar födda 2004 som har fått besked om att de ska kallas till mönstring. Här får de svar på de vanligaste frågorna inför sin mönstring och värnplikt. Mönstringen startar i maj i år och pågår fram till april 2023.
Plikt- och prövningsverket har ett informationsuppdrag som innebär att vi särskilt ska informera om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär samt vilka skyldigheter och rättigheter man har enligt lagen.
- När vi har genomfört undersökningar har ungdomarna svarat att de gärna vill ha brev eftersom de idag sällan får någon post och därför uppmärksammas den här boken lite extra, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.
Förberedelser och inspiration
I mönstringshandboken får man stifta bekantskap med Frida, Elin och Elias, tre ungdomar som nyligen har gjort värnplikt och som berättar mer om sina upplevelser samt delar med sig av sina bästa tips.
Elin gjorde värnplikten som vagnchef i Boden. Innan hon ryckte in sa hennes pappa ”vad ska du dit att göra?” – Men Elin ville testa hur långt hon kunde gå.
Mönstringshandboken innehåller även information och fakta som är viktig att känna till och fungerar som ett uppslagsverk. Den omfattar allt från mönstring till krigsplacering och repetitionsutbildning.
Bäst lämpad får göra grundutbildningen
Den som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är den som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive befattning. Både fysiska och psykologiska förutsättningar samt inställning till att göra grundutbildningen påverkar bedömningen. Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2004 startar under sommaren 2023. Utbildningen är mellan sex och femton månader lång och genomförs på något av Försvarsmaktens förband runtom i landet.
Kontakter
Marinette Nyh RadeboKommunikationschef
Tel:070-144 21 05marinette.nyhradebo@pliktverket.sePer Andersen HelsethKommunikatör
Tel:070-829 38 75per.andersenhelseth@pliktverket.seDokument
Om
Totalförsvarets plikt- och prövningsverk, Plikt- och prövningsverket, är en expertmyndighet som lyder under Försvarsdepartementet. Myndigheten bidrar till Sveriges inre och yttre säkerhet genom verksamhet och uppdrag inom bemanningsstöd och personalförsörjning.
Plikt- och prövningsverket bemannar Försvarsmaktens krigsorganisation. En del i det arbetet handlar om att informera, kalla, mönstra och skriva in till grundutbildning med värnplikt. Tillsammans med Försvarsmakten bemannar Plikt- och prövningsverket också krigsorganisationen med värnpliktig och anställd personal.
Plikt- och prövningsverkets uppgift är att på uppdrag av myndigheter, kommuner och regioner registerhålla deras krigsplacerade personal. Detta stöd till bemanningsansvariga är centralt för att Sverige som helhet ska ha ett fungerande totalförsvar.
Andra viktiga uppdrag är ansvar för hela antagningsprocessen till polisutbildningen för Polismyndigheten, liksom prövningen till Officersprogrammet för Försvarshögskolan. Åt andra myndigheter genomförs undersökningar, bedömningar och urval för yrken och utbildningar med krav på särskild lämplighet.
Christina Malm är generaldirektör och myndighetens närmare 300 anställda finns på tre orter: i Karlstad där myndigheten har sitt huvudkontor och vid prövningskontoren i Malmö och i Stockholm. Hösten 2022 öppnar Plikt- och prövningsverket sitt tredje prövningskontor i Göteborg.
Följ Plikt- och prövningsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket
Så många ska mönstra från din kommun16.3.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande
I början av året skickades mönstringsunderlaget ut till cirka 106 000 ungdomar födda 2004. Utifrån svaren har nu Plikt- och prövningsverket valt ut de drygt 19 000 ungdomar som ska kallas till mönstring. Alla som ska kallas till mönstring får nu ett besked om det men själva kallelsen med datum och tid skickas ut ungefär två månader innan mönstringsdagen. Mönstringen pågår mellan maj 2022 och april 2023.
Årsredovisning 2021 för Totalförsvarets plikt- och prövningsverk22.2.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Nytt namn och full fart i verksamheten trots pandemin. När Plikt- och prövningsverket skickar in årsredovisningen för 2021 kan vi åter summera ett händelserikt år som inte minst påverkats av pandemin.
Nu ska landets 18-åringar svara på mönstringsunderlaget27.12.2021 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Mönstringsunderlaget är det första steget mot mönstringen och i förlängningen en grundutbildning med värnplikt. Nästan alla svenska medborgare som fyller 18 under året är enligt lagen om totalförsvarsplikt skyldiga att lämna uppgifter till mönstringsunderlaget.
5 826 personer inskrivna till värnplikt 2021/20221.11.2021 13:30:48 CET | Pressmeddelande
Enligt Plikt- och prövningsverkets regleringsbrev ska 5 000 totalförsvarspliktiga skrivas in till grundutbildning med värnplikt 2021/2022. När vi nu summerar grundutbildningsomgången kan det konstateras att 5 826 personer skrivits in för att möta Försvarsmaktens utbildningsbehov.
Undersökning av föräldrars kunskap ska utveckla information om mönstring och värnplikt13.10.2021 10:32:52 CEST | Pressmeddelande
Varje år genomför Plikt- och prövningsverket flera undersökningar för att ta reda på kunskap, attityder och inställning till mönstring och grundutbildning med värnplikt. Nytt för i år är att vi förutom den sedvanliga undersökningen riktad till de totalförsvarspliktiga ungdomar som ska få mönstringsunderlaget nästa år, även har gjort en undersökning riktad mot föräldrar. Syftet är att anpassa de informationskampanjer som vi årligen genomför och i slutändan öka kunskapen och förståelsen kring mönstring och värnplikt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum