Nu ligger framtiden för majoriteten av landets bilverkstäder i EU:s händer

De små och medelstora företagens förutsättningar för fortsatt tillväxt och konkurrenskraft är fokusområden för de båda fordonsbranschorganisationerna Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, och Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, under Sveriges EU-ordförandeskap.
Det är ett naturligt fokusområde eftersom 98 procent av våra medlemmar, bilverkstäder och leverantörer av bildelar, är mikro- eller mindre företag (SME-företag). Under 2023 kommer EU-kommissionen och Europaparlamentet att fatta ett antal beslut som kommer att vara direkt avgörande för våra medlemmars framtida konkurrenskraft och verksamhet inom fordonseftermarknaden.
Den allra viktigaste frågan på de båda branschorganisationernas gemensamma agenda för fortsatt tillväxt och konkurrenskraft, är kravet på en fortsatt konkurrensreglering inom EU av motorfordonsunderhållstjänster. En reglering som innebär fortsatt konkurrens på lika villkor verkstäder emellan, att verkstädernas rättigheter skyddas och bilägarnas, konsumenternas, valfrihet sett till leverantör av bilverkstadstjänster och bildelar fortsätter.
EU-kommissionens förslag är att den nuvarande konkurrensregleringen, EU-förordningen 461/2010, efter anpassning av riktlinjer till teknisk utveckling som ökad elektromobilitet samt fordon som i allt högre grad är uppkopplade och autonoma, förlängs med fem år från 1 juni 2023. I nuläget talar allt för en förlängning samtidigt som det som skrivs i det finstilta, riktlinjerna, sett till bilens växande digitala innehåll blir direkt avgörande för verkstädernas konkurrenskraft.
En annan fråga för fortsatt tillväxt och konkurrenskraft inom fordonseftermarknaden är en önskad anpassning, skärpning av EU:s Data Act, genom en sektorsspecifik datalagstiftning för motorfordon.
Det handlar om tillgång till bilens hela digitala innehåll i realtid samt rätten till den kund- och fordonsgenererade datan. I nuläget gör fordonstillverkarna allt vad de kan för att ta makten över bilen med målet att kommersiellt exploatera den kund- och fordonsgenererade datan dels för egen vinning, dels med techjättar som Amazon, Google med flera. Samtidigt som bilägarna och tredjepartsaktörer som våra medlemmar ska ställas utanför, vilket skulle hämma såväl konkurrens som valfrihet.
Målsättningen för arbetet med en sektorsspecifik datalagstiftning är att den ska vara antagen av EU-kommissionen och klubbad av Europaparlamentet innan nuvarande mandatperiod går ut 2024.
Bo Ericsson, vd Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF)
Johnny Bräster, ordförande Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF)
Nyckelord
Kontakter
Bo EricssonVD Sveriges Fordonsverkstäders Förening - SFVF
Tel:+46 (0)8 519 475 11bo.ericsson@sfvf.euBilder

Länkar
Om

Alströmergatan 18
112 47 Stockholm
08-519 475 10https://www.sfvf.eu
SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening) är en branschförening för fordonsbranschen som jobbar för konkurrens på lika villkor. Vi har cirka 2000 medlemmar bland framför allt service-, lack- och skadeverkstäder och däckverkstäder men vi har även medlemmar bland bil- och husbilshandlare och bilvårdsföretag.
SBF (Sveriges Bildelsgrossisters Förening) är ett av 20 nationella branschförbund i den europeiska samarbetsorganisationen FIGIEFA som representerar fristående grossister och återförsäljare av reservdelar till fordonseftermarknaden och deras tillhörande verkstadskedjor på EU-nivå. FIGIEFA:s medlemsföretag är en del av ett större ekosystem, Europas fordonseftermarknadsvärdekedja, som svarar för över 4,5 miljoner jobb inom den bredare "bilanvändningen" i cirka 500 000 – främst – små och medelstora företag, SME.
Följ Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Fordonsverkstäders Förening
Fordonsbranschen presenterar agenda för bilverkstäder på landsbygden för att hela Sverige ska leva6.3.2023 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Under de senaste decennierna har bilverkstadsdöden på, framför allt, den bilberoende landsbygden tilltagit. 2005 fanns det totalt 6014 service- och bilskadeverkstäder i Sverige – 2022 är det 3788. Det visar en branschanalys.
Så säkrar vi överlevnaden för bilverkstäder på landsbygden och därför är det viktigt1.3.2023 09:20:31 CET | Pressinbjudan
Hur säkerställer vi den fortsatt viktiga samhällsservice som bilverkstäderna på landsbygden utgör, och som är avgörande för att hela Sverige även framöver ska leva? Sveriges Fordonsverkstäder Förening (SFVF) och Sveriges Bildelsgrossisters Förening (SBF) bjuder in till en pressträff måndagen 6 mars i Tidaholm kring ett samtal om detta.
Här är kravet som ”Bra Miljöval Bilförsäkring” bör innefatta9.2.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Kriterierna för miljömärkningen Bra Miljöval Bilförsäkring ses just nu över. Ett krav som behöver skrivas in är att bilägaren, och inte försäkringsbolaget, ska ha rätten att välja var bilen lämnas på skadereparation. Det gynnar miljön, menar Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).
Vi behöver lagstifta om fri tillgång till fordonsdata, nu!25.1.2023 17:01:49 CET | Pressmeddelande
Nu är det hög tid för EU att få en sektorsspecifik lagstiftning som garanterar fritt flöde av fordonsdata på plats. Det uppmanar de paneuropeiska branschorganisationerna FIGIEFA, CECRA och AIRC i en gemensam uppvaktning av EU-kommissionen.
Därför stoppar polisen i väst allt arbete med el- och hybridfordon och så ska de lösa problemet18.1.2023 09:00:00 CET | Pressinbjudan
Polisfacket i en av Sveriges största polisregioner – polisregion väst – har förbjudit alla polisanställda att befatta sig med skadade el- eller hybridfordon. Men polisen jobbar med en lösning. Välkommen till Automässan i Göteborg 20/1 kl 15:00 så berättar Sveriges Fordonsverkstäders Förening mer om problemet och om hur polisen ska lösa det.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum