Natur & Kultur

Nu öppnar anmälan till årets Den stora läsutmaningen

Dela
Den 1 juni öppnar anmälan till Den stora läsutmaningen som uppmuntrar Sveriges mellanstadielärare och elever att öka läskondisen och därmed läsglädjen under årets hösttermin. Målet är att engagera minst lika många som i fjol när närmare 30 000 barn läste en halv miljon böcker, en ökning av läsningen med över 70 procent.

Jämfört med andra länder i OECD ligger Sverige i den absoluta bottenligan när det gäller ungas lust att läsa. Barn och unga lägger också allt mindre tid på att läsa böcker och tidningar, samtidigt som många unga själva anser att de borde läsa mer. 

För att vända utvecklingen kraftsamlar nu initiativet Den stora läsutmaningen 2022 och uppmuntrar alla Sveriges fjärdeklassare att anmäla sig. I år är Ylva Hällen tävlingsledare och författarna Jenny Jägerfeld, Johan Anderblad och Johan Rundberg deltar i de digitala boksamtalen där eleverna själva får ställa frågorna.

Att det just är årskurs 4 som valts ut beror på att utredningar visar att barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern och att det är en avgörande ålder för att skapa framtida läsvanor och därmed även lärande och kunskapsintag. För att hitta läsglädje krävs lästräning, barnen behöver få upp sin läskondis. 

– Läslust är en avgörande faktor för utveckling av ordförråd och läsförståelse, som i sin tur är avgörande för skolframgång. Barns läslust har bestående effekter på deras utveckling upp i vuxen ålder, säger Mats Myrberg, professor i specialpedagogik vid Stockholms universitet och medlem i Den stora läsutmaningens Advisory Board.

Den stora läsutmaningen

Den stora läsutmaningen är ett gemensamt initiativ från Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Rabén & Sjögren med målet att skapa ökad läskondis och bidra till att läsning blir en vardagsvana. Att få in läsningen i vardagen bidrar till barns språkutveckling och lärande, både på kort och lång sikt. Tävlingen arrangeras för Sveriges fjärdeklassare där klasserna utmanar varandra att läsa extra mycket under en termin. Klasserna uppmuntras till läsning genom roliga inspel, aktiviteter och möten med några av Sveriges mest populära författare.

Belöningen är, förutom att få möjlighet att utveckla sin läsning, chansen att vinna en skolresa till Astrid Lindgrens Vimmerby och andra fina priser. Under första tävlingsåret 2021 ledde initiativet till att de deltagande fjärdeklassarna läste nära en halv miljon böcker och lärare uppskattade att deras läsning ökat med över 70 procent jämfört med en vanlig termin. 

– Jag tror nyckelordet är lust! Fel bok kan få vem som helst att tappa sugen, rätt bok kan förändra ens liv. Med Den stora läsutmaningen vill vi locka fram den lusten. Ju mer barn läser desto större chans att de plötsligt får den där läsupplevelsen som stannar kvar hela livet, säger Ylva Hällen, tävlingsledare för Den stora läsutmaningen 2022 och populär programledare, låtskrivare, författare och illustratör.

Läs mer om Den stora läsutmaningen och anmäl din klass HÄR!

Kontakter

Bilder

Om

Natur & Kultur
Natur & KulturVarje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum