Trafikverket

Nu öppnar Europas längsta godskorridor

Dela

Den 10 november öppnar den längsta av de nio godskorridorer som etableras i det europeiska järnvägsnätet. Korridoren löper från Stockholm/Oslo till Palermo på Sicilien. Syftet är att underlätta för gränsöverskridande transporter på järnväg.

Korridoren löper från Oslo/Stockholm till Palermo på Sicilien. En av de stora fördelarna med korridoren ScanMed RFC (Scandinavian-Mediterranean Rail Freight Corridor) är att det ska bli mycket enklare att köra godståg över de nationella järnvägsnäten. Transportören behöver endast ansöka om kapacitet en gång i godskorridorens One Stop Shop (C-OSS), istället för som idag, i alla länder som godset passerar.

Ledningen för arbetet med korridoren bestod av representanter från infrastrukturhållare i Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike och Italien och leddes av Lars Stenegard, Trafikverket.

– Initiativet till godskorridorerna baseras på en EU-förordning. Syftet är att öka den internationella järnvägstrafikens attraktivitet och effektivitet, så att järnvägen kan öka sin marknadsandel på den europeiska transportmarknaden, säger Hans Dahlberg, enhetschef Tjänsteförvaltning på Trafikverket.

Kontakter

Hans Dahlberg, enhetschef Tjänsteförvaltning, Trafikverket, 070-762 23 07
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Dokument

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar samt långsiktig planering av det samlade transportsystemet. Webbplats: http://www.trafikverket.se Pressrum: http://www.trafikverket.se/pressrum

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum