Trafikverket

Nu öppnar Gullbergstunneln upp helt för trafik

Dela

Efter fem års byggande kan nu Gullbergstunneln i Göteborg öppna upp helt för trafik den 19 mars. Tunneln, som sträcker sig 400 meter mellan Stadstjänaregatan och Torsgatan, är en förutsättning för anslutningar till den nya Hisingsbron och Marieholmsförbindelsen. Dessutom bidrar ombyggnaden av E45 till förbättrad trafiksäkerhet samt en minskning av buller.

Foto: Kasper Dudzik
Foto: Kasper Dudzik

Sedan december 2019 har det norrgående tunnelröret varit öppet för trafik men nu öppnas alltså även det södergående tunnelröret.

- Det känns väldigt roligt att Gullbergstunneln nu öppnar upp helt för trafik. Tunneln bidrar till en ökad trafiksäkerhet, då en nedsänkning av E45 separerar vägen från lokaltrafiken och flera nya passager skapas för gång- och cykeltrafik. Därutöver förväntas bullersituationen i området förbättras i och med att trafiken sänks ned. På sikt kommer också tunneln att bidra till en ny stadsbebyggelse genom att ytorna ovanpå tunneln bebyggs, säger Projektledare Simon Hulander, Trafikverket.

Tunneln har konstruerats genom att sänka ner E45 med cirka sex meter under marknivån längs en sträcka på omkring 800 meter mellan Stadstjänaregatan och Falutorget, för att därefter överdäcka de 400 meter som utgörs av själva tunneln. Genom att E45 istället går under marken försvinner den barriär som tidigare separerat staden från vattnet.

Kostnaden för projektet uppgick till cirka två miljarder SEK och samfinansierades mellan Göteborgs Stad och Trafikverket, där Göteborgs Stad stod för huvuddelen av kostnaden.

Gullbergstunneln innebär dessutom att ytor frigörs och Göteborgs stad planerar byggnation av fastigheter med tillhörande lokalgator och promenadstråk ovanpå tunneltaket. Tunneln blir med andra ord en förutsättning för staden att kunna växa.

Läs mer om Gullbergstunneln: https://www.trafikverket.se/nara-dig/Vastra-gotaland/vi-bygger-och-forbattrar/E45-Lilla-Bommen-Marieholm/

Kontakter

Simon Hulander, Projektledare Trafikverket, 010-123 68 27, simon.hulander@trafikverket.se

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Foto: Kasper Dudzik
Foto: Kasper Dudzik
Ladda ned bild
Foto: Kasper Dudzik
Foto: Kasper Dudzik
Ladda ned bild
Foto: Vasakronan
Foto: Vasakronan
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum