Teknikföretagen

Nu öppnar gymnasieomvalet – en ny chans att synliggöra yrkesprogrammen

Dela

Inställda gymnasiemässor och öppet hus har lett till att fler elever är osäkra i sina gymnasieval. Det riskerar bland annat att drabba valen till yrkesprogrammen. I april-maj är det omval till gymnasiet då niondeklassare runt om i landet har chansen att ändra det preliminära gymnasieval som gjordes i februari.

Gymnasievalet är inte helt lätt och pandemin har gjort det ännu svårare. Ofta väger upplevelsen och den information eleverna får i samband med gymnasiemässor och öppet hus tungt.

Enligt arbetsgivar- och branchorganisationen Teknikföretagen riskerar bland annat antalet ansökningar till yrkesprogram, exempelvis det industritekniska programmet, att påverkas negativt när kontakten med yrkeslärare och besök i skolans lokaler ställts in. Därför genomför nu Teknikföretagen kommunikationsinsatser i samband med årets omvalsperiod. 

– Vi vill finnas med under hela processen och underlätta för eleverna som måste göra mycket research på egen hand. Därför deltar vi på den digitala omvalsmässan den 15 april och lanserar en omvalskampanj för att synliggöra det industritekniska programmet som är ett relativt okänt program, ger Elin Östblom, kommunikatör på Teknikföretagen.

Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för svensk industri och enligt Teknikföretagen är antalet sökande till det industritekniska programmet för få. Många tror att dörren till vidare studier är stängd om man väljer ett yrkesprogram.

– De flesta unga vet att ett yrkesprogram är en smart väg till ett första jobb och att man även har rätt till högskolebehörighet. Men jag tror att föräldrarna behöver höra det, säger Elin Östblom.

Om intresse finns att intervjua ambassadörer från Industritekniska programmet hjälper Teknikföretagen gärna till med det.

Kontakter

Bilder

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

”Dags för en ny industripolitik för Sverige”15.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Klimatomställningen och elektrifieringen går nu snabbt inom den svenska industrin. Det är vi stolta över, men politiken ligger dessvärre ofta långt efter. Därför presenterar vi idag en ny reformagenda. – Vi skapar verklig klimatnytta varje dag, men nu måste politiken ge oss rätt förutsättningar att fortsätta våga satsa här i Sverige, säger Maria Sunér, vd för branschorganisationen Svemin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum