Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Nu öppnar Svenska kyrkan Västerås för gudstjänstfirande med församling

Dela

Med hänsyn till pandemin tog Svenska kyrkan Västerås i våras beslut om att ej tillåta församling att fysiskt närvara i samband med gudstjänst. Nu öppnas åter för gudstjänstfirande med församling på plats.

Det är många som längtat efter ”vanlig” eller ”riktig” gudstjänst och därför är beslutet att öppna upp för möjligheten att närvara vid gudstjänst efterlängtat av många. Beslutet, som gäller fr o m 6 september, innebär dock inte att allt blir som vanligt.

- Än är faran inte över! Allas säkerhet ska värnas och det är viktigt att fortsätta följa regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Det innebär att det finns krav som ska uppfyllas för ett säkert återöppnande. T ex ska de kyrkor som nu kan välkomna en församling ha separata in- och utgångsdörrar, nattvard är fortsatt ej tillåtet och minst en toalett måste också finnas på plats för gudstjänstfirare för att möjliggöra god handhygien, berättar Johan Sköld, präst och chef för Västerås domkyrka.

Regeln om att max 50 personer får vistas i en lokal (vilket är ett lagkrav), kommer givetvis också att fortsätta gälla, och här räknas alla räknas in, även barn och den egna personalen. När det är fullt stängs porten.

- Vissa kyrkor kan t o m ha ett lägre maxantal beroendes på lokalens förutsättningar, berättar Johan. Bänkrader och platser kan komma att spärras av för att trygga avstånd ska kunna hållas. Kyrkorna kommer dessa dagar att öppna 30 minuter innan gudstjänst.

Gudstjänst med församling kommer nu att firas på ett tiotal platser i Västerås. I Västerås domkyrka är det ofta ett högt tryck med många gudstjänstfirare.

- Välj gärna en av Svenska kyrkan Västerås många andra kyrkor om du vill fira, uppmanar Johan. I kalendern på webben och i Kyrkguiden-appen finns information om alla gudstjänster. Webbsända gudstjänster kommer att fortsätta sändas på Facebook och i närradion för alla som befinner sig i riskgrupp, inte kan komma eller inte får plats. Och självklart följer vi utvecklingen och hörsammar framtida direktiv från Folkhälsomyndigheten, säger Johan.

För mer information: Daniel Eklund, 021-10 76 25, daniel.eklund@svenskakyrkan.se.

Kalender finns på: www.svenskakyrkan.se/vasteras
Facebook: Svenska kyrkan Västerås
Vår Radio 93,7 MHz sänder på söndagar, oftast kl 13.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Nu finns julhälsningar att hämta för alla som önskar ett ljus i mörkret11.12.2020 08:30:00 CETPressmeddelande

Advent och jul är högtider som många människor förknippar med besök i våra kyrkor. Det är också en tid på året när många människor behöver stöd i tillvaron. Som en del av våra aktiviteter för att förmedla en känsla av tro, hopp och kärlek när mörkret är som störst har vi tagit fram julhälsningar. Dessa kan hämtas på tre sätt, antingen via någon av våra öppna kyrkor, enligt överenskommelse med din församling eller via Stadsmissionens Second Hand-butik. Du ser när kyrkorna är öppna via www.svenskakyrkan.se/vasteras

Nya åtgärder inom Svenska kyrkan Västerås utifrån kommande förbud mot offentliga sammankomster med fler än 8 personer som väntas inträda den 24 november utifrån Covid-19-pandemin17.11.2020 16:36:23 CETPressmeddelande

Den oroväckande ökningen av bekräftade Covid-19-fall i Västerås och det kommande förbudet mot offentliga sammankomster gör att Svenska kyrkan Västerås nu måste införa ytterligare förändringar i vår verksamhet. Vi måste, som resten av samhället, vara lojala mot beslutet och anpassa oss för att bidra till en minskad smittspridning i samhället.

Så agerar Svenska kyrkan Västerås för att minska smittspridningen12.11.2020 14:24:36 CETPressmeddelande

Covid-19-pandemin påverkar oss alla. Den oroväckande ökningen av bekräftade Covid-19-fall i Västerås och de nya lokala allmänna råden gör att Svenska kyrkan Västerås nu måste införa förändringar i vår verksamhet för att bidra till en minskad smittspridning i samhället. De lokala allmänna råden för Västmanland gäller under fyra veckor, från den 12 november till och med den 10 december, men kan komma att förlängas beroende på hur situationen utvecklas.

Vi hjälper dig att tända ljus på kyrkogården på Allhelgona5.10.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Allhelgonahelgen är den tid på året då många människor uppmärksammar och minns dem som avlidit. Svenska kyrkan Västerås erbjuder i år ljuständning åt alla som inte själva har möjlighet att besöka någon kyrkogård. På Hovdestalunds kyrkogård erbjuder vi ljuständning på såväl gravar som i minneslund. På övriga kyrkogårdar i Västerås pastorat tänder vi ljus i minneslunden. Ljuständningen är kostnadsfri och bokas senast den 16 oktober.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum