Järfälla Kommun

Nu öppnar Sveriges första skola helt byggd i massivträ och utifrån Miljöbyggnad Guld

Dela

Herrestaskolan i expansiva Barkarbystaden, Järfälla, är Sveriges första skola helt byggd i massivträ och utifrån miljöbyggnad guld. Det gör den till en av Sveriges modernaste skolor ur ett miljöperspektiv – nästan koldioxidneutral och självförsörjande på el.

- Jag är stolt över att vi i Järfälla tänker nytt och bygger hållbart. Nya Herrestaskolan är troligen Sveriges modernaste och mest klimatneutrala skola, tack vare konstruktionen i massivträ och att vi satsat på att bygga utifrån de krav som finns för Miljöbyggnad Guld, säger Claes Thunblad, (S), kommunstyrelsens ordförande.

Att Herrestaskolan är byggd helt i massivträ och utifrån Miljöbyggnad Guld innebär extra höga krav på bland annat energisparande, luft, akustik och kontroll på att inga farliga kemiska ämnen finns. Skolan blir nästan koldioxidneutral och på taket finns 1 400 kvadratmeter solceller som täcker i princip hela skolans energibehov.

- Det är härligt att få flytta in i kanske landets modernaste skola. Våra elever och vi i personalen har längtat efter detta. Miljön inomhus, där allt är i trä, känns rogivande och harmonisk. Vi kommer att trivas, utvecklas och lära oss mycket här, säger Satu Harnesk som är rektor och förskolechef för Herresta för- och grundskola.

Om Herresta för- och grundskola
Herresta för- och grundskola har plats för 100 barn i förskola och 300 elever i årskurs F-5. En stor satsning på kultur och fritid gör att flera av skolans lokaler som till exempel idrottshall, matsal, hemkunskapsal, danssal och slöjdsalar kan användas av allmänheten och föreningar på kvällstid och helger.

I skolan finns också en stor idrottshall med läktare, en 14 meter hög klättervägg och ett stort bibliotek som ska hålla öppet både för förskola, skola och allmänhet.

Skolan har en aktivitetspark som är skolgård under dagen och tillgänglig för alla i Barkarbystaden och Järfälla under övriga tider.

Se bilder från Herresta för- och grundskola http://www.barkarbystaden.se.temp-url.se/node/120

Mer information

Claes Thunblad, (S), kommunstyrelsens ordförande, claes.thunblad@jarfalla.se, tel. 070-002 30 67

Satu Harnesk, rektor och förskolechef Herresta för- och grundskola, satu.harnesk@jarfalla.se, tel. 08-580 287 21

Nyckelord

Bilder

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Hela Järfälla växer, och det byggs nya attraktiva bostäder för 30-40 000 människor. Samtidigt planerar vi för tusentals nya jobb, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum