Svenska kyrkan

​Nu öppnas ett nytt kapitel i kyrkans ekumeniska historia

Dela

På måndag är påve Franciskus en av värdarna för ett historiskt möte i Lund och Malmö. The Joint Catholic-Lutheran Commemoration of the Reformation är resultatet av 50 års dialog. I en intervju som publicerades i Dagens Nyheter i dag är han tydlig med att målet för mötet i Sverige är ännu närmare relationer mellan lutheraner och katoliker.

Påven gör epokgörande uttalanden i DN-intervjun idag, säger ärkebiskop Antje Jackelén. Nu öppnas ett nytt kapitel i kyrkans ekumeniska historia. Foto: Vatikanen.
 

"Låt oss vandra framåt tillsammans! (...) Jag vill att vi kommer varandra närmare. Min förhoppning och min förväntan är att komma närmare mina bröder och systrar", säger påve Franciskus i intervjun med Ulf Jonsson, chefredaktör för den katolska tidskriften Signum.

– Det här är epokgörande uttalanden. Nu öppnas ett nytt kapitel i kyrkans ekumeniska historia, konstaterar ärkebiskop Antje Jackelén.

"Det gör oss alla gott att komma närmare varandra. När vi distanserar oss från varandra så är det till skada för oss. När vi distanserar oss från andra stänger vi in oss i oss själva… Vi behöver i stället lära oss att överskrida våra gränser för att kunna möta de andra. Om vi inte gör det så kommer också vi kristna att skadas av våra splittringar. Min förhoppning är att jag ska lyckas ta ett steg som för oss närmare varandra, att komma närmare mina bröder och systrar som lever i Sverige", säger påve Franciskus.

– Det handlar inte om vem som ska närma sig vem utan om hur vi alla lever i trohet till Jesus Kristus. Fokus är inte konfessionella skillnader utan det handlar helt och hållet om hur vi tillsammans lever kristen tro så att världen får leva, kommenterar ärkebiskop Antje Jackelén.

– Det är gränsöverskridande på ett sätt som drar uppmärksamheten till det som är kristendomens centrum – Jesus och berättelsen om honom. Jag känner igen mycket i påvens beskrivning av vår tids nöd och risker. Till exempel talet om terrorism, inte bara med bomber utan terrorism med ord. Och särskilt det ekumeniska martyriet.

Mötet i Lund och Malmö den 31 oktober är resultatet av en lång ekumenisk dialog som har skapat förtroende och en ömsesidig förståelse. Intervjun med påven bekräftar den utvecklingen.

Läs hela intervjun i DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/paven-jag-vill-komma-narmare-mina-broder-och-systrar-i-sverige/

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Distributionen av kyrkohandboken skjuts upp13.3.2018 09:00Pressmeddelande

Distributionen av 2017 års Kyrkohandbok för Svenska kyrkan skjuts upp. Orsaken är att det uppstått frågor kring upphovsrätten till ett par nattvardsböner. – Det får inte råda minsta tvivel kring de upphovsrättsliga frågorna i relation till kyrkohandboken. Därför utreder vi grundligt de frågor som föranletts av två inkomna skrivelser, och avvaktar med distributionen av kyrkohandboken, säger Svenska kyrkans rättschef Maria Lundqvist Norling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum