Trafikverket

Nu öppnas Litsbron för all trafik

Dela

Den 3 juli öppnas den nya Litsbron för all trafik. Bron är drygt 400 meter lång och är både säkrare och smidigare att använda för alla trafikanter.

Litsbron från södra sidan Foto Stefan Bratt
Litsbron från södra sidan Foto Stefan Bratt

Fredagen den 3 juli öppnas Litsbron för all trafik – ett efterlängtat besked från Trafikverket till boende i Lit och Södra Söre. Till skillnad mot den gamla bron är den nya försedd med en separat gång- och cykelbana för att passagen över bron ska bli säkrare för både cyklister och gångtrafikanter.

– Det känns verkligen bra och skönt att nu få lämna ifrån sig en sådan robust och säker bro som vi nu byggt under de senaste tre åren, säger Trafikverkets projektledare, Samuel Nilsson.

Den gamla bron som nu är riven byggdes redan 1933 och var på väg att passera sin tekniska livslängd. Byggandet av den nya bron inleddes för tre år sedan.

– På grund av att större folksamlingar ska undvikas har vi beslutat att manifestera starten för all trafik med en enklare aktivitet under trafiköppningshelgen. Det blir en tipspromenad som alla kan delta i, förklarar Samuel Nilsson.

Tipspromenaden kan man gå från fredag eftermiddag till söndag morgon. Bland de rätta svaren kommer ett antal priser att lottas ut. Priserna skickas ut efter semesterperioden (augusti).

Den nya bron har varit föremål för utredningar och diskussioner om dess tillkomst i flera decennier. Redan i slutet av 1990-talet inledde dåvarande Vägverket en förstudie, som lade grunden till flera kommande studier, som nu resulterat i den nya bron.

Brobygget är också till viss del finansierat av Östersunds kommun och Region Jämtland Härjedalen.

– Det är bra att den nya bron nu står klar och ger en säkrare passage än tidigare för alla typer av trafikanter, säger Elise Ryder Wikén, ordförande i regionala utvecklingsnämnden för Region Jämtland Härjedalen.

– Projektet är ett gott samarbete mellan Trafikverket, Regionen och Östersunds kommun, och av stor betydelse för att Lit som ort ska kunna fortsätta utvecklas, säger Bosse Svensson, kommunstyrelsens ordförande.

Media som vill intervjua projektledaren Samuel Nilsson kan nå honom fram till fredag eftermiddag den 26 juni, då hans semester inleds. Det går att få tag på Samuel även veckan därpå, men då mer sporadiskt.

Kontakter

Samuel Nilsson, projektledare, Trafikverket
010-123 05 94
073-049 98 35
samuel.nilsson@trafikverket.se

Stefan Bratt, kommunikatör, Trafikverket
0703-999 708
stefan.b.bratt@trafikverket.se

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Litsbron från södra sidan Foto Stefan Bratt
Litsbron från södra sidan Foto Stefan Bratt
Ladda ned bild
Litsbron Foto: Stefan Bratt
Litsbron Foto: Stefan Bratt
Ladda ned bild
Litsbron projektledare Samuel Nilsson Foto Stefan Bratt
Litsbron projektledare Samuel Nilsson Foto Stefan Bratt
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum