Trafikverket

Nu ska olagliga skyltar i Västerbottens vägkanter rensas bort

Dela

Längs de statliga vägarna sätts det upp en stor mängd hemmagjorda skyltar. De är ofta ett hinder när vägområdet ska skötas om, och de är ibland en direkt trafikfara. Nu intensifierar Trafikverket arbetet med att ta bort olagliga skyltar i Västerbotten.

Särskilt under sommarhalvåret finns det många vägsträckor med reklamskyltar som sätts upp av såväl privatpersoner som företag. Skyltarna gör det svårare att rensa diken och att röja sly och gräs. En del skyltar är också trafikfarliga. De kan ha en olämplig placering och de kan ta uppmärksamhet från körningen.

I vägområdet är det inte tillåtet att sätta upp egna märken och skyltar. Trafikverket tar kontinuerligt bort felaktigt uppsatta skyltar i samband med annat arbete längs vägarna. Under de kommande veckorna görs en mer grundlig städning inom Västerbottens län, där fokus ligger på att ta ner dessa skyltar.

– Skyltar som inte är skadade tar vi oftast reda på och förvarar hos entreprenören. Många kanske inte vet att det är olagligt, och de kan få tillbaka skylten om den finns hos entreprenören, säger Louise Dahlberg, enhetschef Underhåll på Trafikverket.

Fakta
Vad som är vägområde kan variera, men det utgörs ofta av vägbanan, dikets ut- och insida och ytterligare 3–5 meter åt sidan. Där det finns viltstängsel går vägområdet ända till stängslet och ytterligare en meter bortom stängslet.

Vägområdet kännetecknas oftast av att det inte finns träd där och att området röjs varje år.

I vägområdet är det inte tillåtet med egentillverkade märken eller skyltar. Utanför vägområdet krävs förutom markägarens tillstånd även ett bygglov från kommun eller länsstyrelse.

Man kan ansöka om att få en godkänd vägvisningsskylt till en plats eller inrättning som kan vara av intresse för trafikanten. Trafikverket behandlar ansökan. Om ansökan godkänns svarar Trafikverket för tillverkning och uppsättning av hänvisningsmärket. Den sökande svarar för kostnaden. Regler och blankett för ansökan finns på Trafikverkets hemsida, se länk.

Om olagliga skyltar sätts upp på nytt kan Trafikverket välja att göra en polisanmälan.

Kontakter

Louise Dahlberg, enhetschef Underhåll, Trafikverket, 010-123 21 15
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Nu startar ombyggnationen av gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen13.5.2019 08:12:00 CESTPressmeddelande

Gångbron mellan Södermalm och Munkbrohamnen kommer att vara helt avstängd från och med onsdagen den 15 maj till och med torsdagen den 31 oktober. Anledningen är att Trafikverket utför ett omfattande underhållsarbete på järnvägsbron över Söderström, vilket även påverkar gångbron som kommer att rivas och ersättas med en ny. Slutresultatet blir en bro med förbättrad miljö för gångtrafikanter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum