Nu ska standarder för hjälmar bli ännu bättre
Nu tar Sverige, via Svenska institutet för standarder, en ännu mer ledande roll i hjälmstandardiseringen genom att ta över det europeiska sekretariatet för hjälmar. – Av tradition har Sverige medverkat i standardiseringsarbetet för säkerhet på hjälmar under decennier. Hjälmen är den bästa livförsäkringen om olyckan är framme och det finns fortfarande mycket att göra för att få fram ännu säkrare hjälmar, säger Peter Halldin som blir ordförande i arbetet. Konsumentverket går in som huvudfinansiär för sekretariatet, vilket är i linje med myndighetens långsiktiga arbete för hjälmars säkerhet för att i förlängningen ge konsumenten bästa möjliga skydd.

Varje år skadas ca 2 000 cyklister allvarligt i trafiken och varje år omkommer 20–30 cyklister enligt Trafikverket. Nästan hälften av de mycket allvarligt skadade cyklisterna har huvudskador, med cykelhjälm minskar risken för huvudskador med minst 50 procent.
De flesta hjälmar* räknas som personlig skyddsutrustning eftersom de är gjorda för att skydda användaren mot hälso- och säkerhetsrisker när man exempelvis åker snowboard, cyklar eller rider. Europastandarder som tas fram för hjälmar underlättar för tillverkaren att visa att hjälmen uppfyller kraven på säkerhet för personlig skyddsutrustning och CE-märkning, vilket är ett krav för att få säljas inom EU.
– CE-märkningen ger också konsumenten ett kvitto på att hjälmen ger ett visst skydd och dessutom är framtagen för den aktivitet som hjälmen är utvecklad för, säger Peter Halldin, ordförande för det europeiska standardiseringsarbetet för hjälmar samt Chief Science Officer vid MIPS AB.
– Framöver behöver flera hjälmstandarder uppdateras för att öka säkerhetsnivån. Dessa är industrihjälmen, cykelhjälmen, småbarnshjälmen, ridhjälmen och ishockeyhjälmen, inklusive moderna provningsmetoder för bestämning av hjälmars prestanda, säger Victoria Tengstrand, projektledare på Svenska institutet för standarder, SIS.
– Vi behöver också beakta ny forskning kring olycksstatistik och hjärnskador för att ta fram ännu bättre standarder och i slutändan göra säkrare hjälmar. En del nya rön börjar synas i olika ratingmetoder för bedömning av hjälmar. Det är bra, men det är också viktigt med harmonisering av testmetoderna som används i standarder och ratingmetoder så att rätt information kommer konsumenten tillhanda. Aktuellt just nu är att EU-kommissionen kommit med en begäran om revidering av en rad standarder, säger Peter Halldin.
*Undantagna är hjälmar och visir för motorcyklister och mopedister.
Mer information
Den europeiska kommittén TC CEN/TC 158 Head protection
Nyckelord
Kontakter
Peter Halldinordförande för det europeiska standardiseringsarbetet för hjälmar samt Chief Science Officer vid MIPS AB
Tel:073- 985 00 61peter.halldin@mipsprotection.comVictoria TengstrandProjektledare, Svenska institutet för standarder, SIS
Tel:08-55552074victoria.tengstrand@sis.seBilder
Länkar
Om

Solnavägen 1 E/Torsplan
113 65 Stockholm
08 - 555 520 00https://www.sis.se
SIS är en del av ISO och CEN som är nätverk av experter som arbetar med att skapa internationella standarder. Hos oss kan aktörer ta initiativ till standardisering som främjar Sveriges konkurrenskraft och ger smart och hållbar samhällsutveckling. SIS samverkar med alla delar av det svenska samhället, som till exempel industri, akademi, offentlig sektor och frivilligorganisationer.
SIS projektleder det svenska arbetet med att ta fram standarder. Vi verkar för ökat svenskt inflytande i internationella samarbeten och för att standardisering sprids och tillämpas i Sverige. Vi erbjuder också utbildningar, tjänster och produkter som hjälper våra kunder att utveckla sina verksamheter och skapa samhällsnytta med hjälp av standarder. SIS är utsedd av regeringen som svenskt standardiseringsorgan inom ansvarsområdena för ISO och CEN.
Följ Svenska institutet för standarder, SIS
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet för standarder, SIS
Sverige hakar på Europastandardiseringen för hyperloop15.2.2021 07:50:56 CET | Pressmeddelande
Hyperloop definieras som ett framtida säkert, snabbt och energieffektivt system för att transportera människor och varor mellan städer och länder. Det var entreprenören Elon Musk som först utvecklade konceptet. Nu engagerar sig Sverige i den europeiska standardiseringen via Svenska institutet för standarder, SIS, med Trafikverket som deltagare.
Hög tid utveckla standarder för nanomaterial3.2.2021 07:58:17 CET | Pressmeddelande
För fortsatt teknikutveckling och för att nå klimatmålen blir det allt viktigare med nya avancerade material i produkter. För det krävs också nya standarder. I ett projekt, finansierat av Vinnova, ska metoder utvecklas för att implementera standardisering på nanoteknik-området. Projektet drivs gemensamt av Chalmers Industriteknik, RISE Bioekonomi och hälsa och Svenska institutet för standarder, SIS.
Ny standard för lokala varningssystem vid naturolyckor18.1.2021 08:15:14 CET | Pressmeddelande
Oförutsedda händelser och yttre påverkningar kopplade till naturolyckor ställer höga krav på säkerhet och hantering av samhället, individer och organisationer. Nu finns en ny ISO-standard för implementering av lokala varningssystem i händelse av naturolyckor. Sverige har haft en viktig roll i det internationella standardiseringsarbetet med ett sekretariat som drivs av SIS med en svensk ordförande.
Internationell överenskommelse om definitioner gällande kvinnors entreprenörskap för att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt17.12.2020 18:50:16 CET | Pressmeddelande
The International Trade Centre, ITC, och Svenska institutet för standarder, SIS, har avslutat en International Workshop Agreement, IWA, inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO om globala definitioner gällande kvinnors entreprenörskap. Syftet är att underlätta beslutsfattande, datainsamling och åtkomst till kapacitetsuppbyggnad, finanser och marknader – för att stärka kvinnors ekonomiska egenmakt.
”Dra nytta av vägledning som redan finns för säkra arbetsplatser under covid-19”10.12.2020 08:38:39 CET | Pressmeddelande
Regeringen har beslutat att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att i samråd med Folkhälsomyndigheten skyndsamt ta fram en vägledning till arbetsmiljöarbetet under pandemin och för att förhindra smitta av covid-19 på arbetsplatser. – Internationella standardiseringsorganisationen ISO har tagit fram en vägledning för att hantera risker i arbetsmiljön på grund av covid-19. Vi ser fram emot att dela detta med berörda myndigheter, säger Annika Andreasen, vd på Svenska institutet för standarder, SIS som är Sveriges representant i ISO.
Ulrika Francke vald till ny ordförande för ISO26.11.2020 10:28:59 CET | Pressmeddelande
Internationella standardiseringsorganisationen, ISO, meddelade i dag att Ulrika Francke från Sverige har valts till ordförande för ISO (ISO President) mandatperioden 2022-2023 efter omröstning i ISO:s generalförsamling. Hon blir den allra första kvinnan på posten sedan ISO bildades 1947.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum