Stockholms stad

Nu ska Stockholms grundskolor bli kemikaliesmarta

Dela

Stockholms stad satsar på kemikaliesmarta grundskolor. Med hjälp av en digital vägledning ska personalen på alla grundskolor i staden få möjlighet att lära sig mer om skadliga kemikalier i närmiljön och hur exponeringen för dem kan minska.

Sedan 2015 har staden arbetat aktivt för att minska skadliga kemikalier i förskolemiljön. Men nu är det dags att inkludera skolorna i arbetet för att skydda skolbarn och ungdomar.

– Kemikalieaspekten att skydda barn och unga är av största vikt. Samtidigt är frågorna komplexa och svåra att sätta sig in i vilket gör att det är viktigt att stötta med information och stöd till alla verksamheter som nu ska göra jobbet. Jag är övertygad om att denna vägledning därför kommer att bli ett viktigt verktyg, säger miljö- och klimatborgarråd Katarina Luhr.

Det går att hitta många kemikalier på en skola. Labbkemikalier är en naturlig del av undervisningen i NO-salarna och färger och lim används i många olika sammanhang. Men kemikalier kan finnas på fler ställen.       

– Skadliga kemikalier kan finnas dolda i varor och material där man inte tänker så mycket på att de finns. Det kan vara i textil, möbler, i plastsaker och i köksutrustning och de här ämnena stannar inte i material utan läcker ut och finns i vår inomhusmiljö, berättar Anne Lagerqvist, sakkunnig på miljöförvaltningen. 

Det kan handla om flamskyddsmedel i elektronik, mjukgörande ämnen i plaster och vattenavvisande behandlingar på textil. Att vara kemikaliesmart handlar både om att göra rätt materialval vid inköp men också att hantera varor, material och kemiska produkter på ett klokt sätt.

Den digitala vägledningen riktar sig till personal och chefer på alla grundskolor i Stockholm. Den beskriver hur de praktiskt kan arbeta för en kemikaliesmart skolmiljö.

– Arbetet ger inte bara en bättre miljö för eleverna i skolan utan även för alla anställda, avslutar Felicia Nipstrand, som är projektledare för vägledningen.

Nyckelord

Kontakter

Felicia Nipstrand, projektledare, miljöförvaltningen
08-508 28 857, felicia.nipstrand@stockholm.se

Bilder

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Dags för gymnasieval! – Stockholms stad bjuder in till smittsäkrade öppna hus20.1.2022 13:15:38 CET | Pressmeddelande

Den 18 januari öppnar ansökningsperioden för gymnasiet. Stockholms stad har 26 kommunala gymnasieskolor med mängder av yrkes- och högskoleförberedande program att välja på. Under januari och februari bjuder gymnasieskolorna in till öppet hus. Trots rådande restriktioner kommer de flesta gymnasieskolor gå att besöka fysiskt och besökare behöver inte visa covid-pass.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum