Tysk-Svenska Handelskammaren

Nu startar andra utlysningen för främjandet av tyska språket

Dela

Tysk-Svenska Handelskammarens och Tyska Ambassadens språkfrämjandeinitiativ Deutsch – Ditt val! har sedan starten förra året gjort succé bland skolor och skapat debatt kring tyska språkets ställning i Sverige. Det sprudlar av engagemang och aktiviteter på de 76 skolor runt om i landet som fick del av två miljoner kronor under detta läsår. Nu kan skolor lämna in ansökan om medel för nästa läsår.

Foton: Asbjörn Hanssen/Tysk-Svenska Handelskammaren
Foton: Asbjörn Hanssen/Tysk-Svenska Handelskammaren

Tysk-Svenska Handelskammaren har inte bara stöttat skolorna med finansiella medel utan exempelvis förmedlat gästföreläsare från det lokala näringslivet och hjälpt till att ordna studiebesök och praktik på företag i Tyskland. Vi har också åkt ut på turnéer där vi fått besöka deltagande skolor och informera eleverna om nyttan med att kunna tyska. Ett tiotal skolor har även besökt Tysk-Svenska Handelskammaren och Tyska Ambassaden i Stockholm.

– Vi är väldigt glada över att utbytet och kontakten mellan oss, näringslivet och skolorna på så vis stärks, säger Tysk-Svenska Handelskammarens styrelseordförande Staffan Bohman. Vi har fått se allt från omfattande utbytesprogram till välorganiserade studieresor till Tyskland och inom Sverige, användning av nya läromedel och digitala licenser, karriärdagar, kulturella aktiviteter, informationsinsatser hos och samarbeten med andra skolor.

Tyska språket viktigt för svensk export

Bakgrunden till initiativet Deutsch – Ditt val! är målet att vända den nedåtgående trenden för tyska språket i skolan. När allt färre svenska elever läser tyska i skolan hindrar det svenska företags expansionschanser på Europas största och världens fjärde största marknad. Ett ytterligare bevis på att satsningen är viktig för svenskt näringsliv är att Jacob Wallenbergs Stiftelse, Särskilda fonden går in och sponsrar med en del av de medlen som ska delas ut inom ramen för Deutsch – Ditt val! i år.

För läsåret 2019/20 kommer Tysk-Svenska Handelskammaren att betala ut 1,5 miljoner kronor till grund- och gymnasieskolor som vill satsa på tyskan genom särskilda projekt.

I denna andra fas av utlysningen läggs extra stor vikt vid att stötta idéer och projekt som hållbart och långsiktigt kan bidra till att fler elever läser tyska. Även detta år kommer man att ta hänsyn till att medlen fördelas väl geografiskt i landet.

– Engagemanget och uppmärksamheten från oss uppskattas av de tysklärare och rektorer vi träffat. Vi hoppas att våra bidrag kan stötta dem i deras arbete och ge dem möjlighet att förverkliga sina idéer, säger Staffan Bohman.

Utlysningen är öppen för ansökningar till och med den 17 maj 2019. All information om förutsättningar och ansökan hittar du här.

För att se det här innehållet från www.handelskammer.se måste du ge ditt medgivande sidans topp.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foton: Asbjörn Hanssen/Tysk-Svenska Handelskammaren
Foton: Asbjörn Hanssen/Tysk-Svenska Handelskammaren
Ladda ned bild

Länkar

Om

Tysk-Svenska Handelskammaren
Tysk-Svenska Handelskammaren
Box 27104
102 52 Stockholm

+46-8-665 18 00http://www.handelskammer.se

Vi förverkligar din affärsidé i Tyskland!
Tysk-Svenska Handelskammaren är en medlemsorganisation och vårt uppdrag är att utveckla handeln mellan Tyskland och Sverige. Det gör vi genom att hjälpa tyska och svenska företag att hitta varandra, göra affärer, etablera verksamhet samt stödja dem i verksamheten när de redan är på plats. 

Som en del av den tyska utlandshandelskammarorganisationen AHK har vi ett gott samarbete med de regionala handelskamrarna, IHK, i Tyskland, vilket ger oss ett oerhört brett kontaktnät och tillgång till tyska beslutsfattare. Tysk-Svenska Handelskammaren är också del av Team Sweden för Tyskland.

Följ Tysk-Svenska Handelskammaren

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tysk-Svenska Handelskammaren

Skolor får miljoner för satsning på tyska – växande behov av språkkunskaper i näringslivet6.9.2021 15:51:31 CEST | Pressmeddelande

Tysk-Svenska Handelskammarens initiativ för att främja det tyska språket i svenska skolor är inne på sitt tredje år. Det innebär att nu totalt 125 skolor runt om i Sverige tilldelats medel för att stötta särskilda satsningar på tyska språket. Drygt 4,5 miljoner kronor har delats ut till svenska skolor från norr till söder sedan 2018. Behovet av språkkunskaper växer i näringslivet.

Tredje utlysningsrundan för att främja tyska språket har inletts5.5.2021 09:10:38 CEST | Pressmeddelande

För att vända trenden att allt färre svenska elever läser tyska stöttar Tysk-Svenska Handelskammaren och Tyska Ambassaden Stockholm särskilda och långsiktiga satsningar på tyska språket vid svenska grund- och gymnasieskolor genom initiativet Deutsch – Ditt val! Nu inleds den tredje utlysningsrundan och skolor runt om i landet kan söka medel för nästa läsår. Totalt kommer 1,5 miljoner kronor att delas ut för kommande läsår.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum