Trafikverket

Nu startar ansökningsperioden för stöd till cykelåtgärder i Stockholmsområdet

Dela

Kommuner och regioner kan under perioden 18 oktober till och med den 30 november söka stöd för cykelåtgärder som bidrar till att utveckla och främja hållbara stadsmiljöer, genom de så kallade stadsmiljöavtalen.

I december 2020 beslutade riksdagen om en tillfällig förstärkning inom stadsmiljöavtalen riktad mot just cykelåtgärder och i budgetpropositionen för 2022 är det 200 miljoner kronor. Syftet är att fler personer ska kunna välja cykeln som transportmedel.

– Stödet kan ges till investeringar i städer som syftar till att fler ska välja cykeln som transportmedel. Men stöd kan också beviljas för innovationer som främjar cyklandet i regionen, säger Mårten Johansson, strategisk planerare på Trafikverket.

De åtgärder, och motprestationer, som kommuner och regioner söker bidrag för måste genomföras under perioden 2021-2023. 

Intresset för att resa mer hållbart och använda cykeln bara ökar i Stockholmsområdet. Det ska vara enkelt och säkert att gå, cykla och åka kollektivt. Och fler ska ha möjlighet att ta cykeln längre sträckor och under större delen av året.

­– Därför förbättrar Trafikverket för dig som går och cyklar på flera sätt; dels genom forskning och innovation, dels genom bidrag såsom stadsmiljöavtalen och dels genom underhåll och utbyggnad av statliga cykelvägar, säger Mårten Johansson.

I bifogad karta visas ett urval av de gång- och cykelåtgärder som Trafikverket nyligen genomfört eller planerar att genomföra i regionen

Nyckelord

Kontakter

Lägg till kontaktperson
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00
Mårten Johansson, strategisk planerare, 010-123 41 95
Josefine Bergenholtz-Gröndahl, 010-123 04 61

Dokument

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum