E.ON Sverige AB

Nu startar Barkarby Science för forskning, innovation och utveckling inom samhällsbyggnad

Dela

Tillsammans med Järfälla kommun, näringsliv och akademi har E.ON tecknat en avsiktsförklaring för Barkarby Science, en utvecklingsarena i Järfälla för forskning, innovation och utbildning inom samhällsbyggnad och hållbar stadsbyggnad.

Bild: Kajer mot det gröna i Barkarbystaden, Tovatt Architects and planners AB, beskuren bild.
Bild: Kajer mot det gröna i Barkarbystaden, Tovatt Architects and planners AB, beskuren bild.

Med från starten är företagen Atrium Ljungberg, E.ON, Järfällahus, NCC, Scania och Skanska. Det blir även samarbete med Södertörns högskola och det förs långt gångna samtal om samarbete med KTH.

– E.ON har lång erfarenhet av hållbar stadsutveckling och vi ser fram emot att inom ramen för Barkarby Science ta ytterligare steg framåt för att kunna erbjuda smarta, resurseffektiva energilösningar som ger långsiktiga värden för såväl kommunen och invånarna som klimatet i stort, säger Stefan Håkansson, Director City Energy Solutions, E.ON.

Järfälla växer i alla kommundelar. Allra mest växer Barkarbystaden som med sitt strategiska läge i regionen nu utvecklas till en knutpunkt med bostäder, arbetsplatser, handel, kultur och samhällsservice. Expansionen och det geografiska läget innebär en unik möjlighet till samarbete och dialog mellan intressenter kring hållbar samhällsutveckling. Aktörerna ska kunna verka för och understödja högre utbildning och forskning samt skapa förutsättning för arbetstillfällen och projekt där ny teknik och nya metoder för långsiktig hållbar stadsutveckling kommer att användas.

– Nu tar vi Barkarby Science från idé till genomförande i ett unikt samarbete mellan näringsliv, akademi och kommun. Det är också otroligt glädjande att Södertörns högskola har valt att samarbeta med Barkarby Science när vi nu tillsammans med några av branschens största aktörer utvecklar – och ger möjlighet att tillämpa – framtidens lösningar inom stadsbyggnad, mobilitet och smarta energilösningar, säger kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, Claes Thunblad (S).

Ärendet om bildande av Barkarby Science beslutas på kommunstyrelsen i Järfälla den 4 december och därefter i kommunfullmäktige den 18 december.

Kontaktpersoner:

Stefan Håkansson, Director City Energy Solutions, E.ON, stefan.hakansson@eon.se, 0703-20 31 01

Christina Rapp Lundahl, kommundirektör, christina.rapp.lundahl@jarfalla.se, 08-580 282 86

Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordf, claes.thunblad@jarfalla.se, 0700-02 33 92

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Kajer mot det gröna i Barkarbystaden, Tovatt Architects and planners AB, beskuren bild.
Bild: Kajer mot det gröna i Barkarbystaden, Tovatt Architects and planners AB, beskuren bild.
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

Historisk elnätsanslutning möjliggör förnybar energi till hela Sverige19.11.2018 08:06Pressmeddelande

Under hösten har anslutningsavtal tecknats för den största vindkraftsatsningen i E.ONs historia. Det är det nybildade bolaget E.ON Wind Nysater AB som ska ansluta 475 megawatt vindkraft till elnätet i Västernorrland. Avtalet innebär att nästan 100 årsarbeten skapas i regionen när ny elledning ska byggas. 475 MW motsvarar nästan effekten i Sveriges tredje största vattenkraftverk, Porjus i Lule älv.

E.ON bygger en av Europas största landbaserade vindkraftsparker i Västernorrland16.11.2018 10:05Pressmeddelande

Idag fattades beslut om att E.ON kommer att bygga en av Europas största landbaserade vindkraftsanläggningar i Sverige. Vindkraftsparkerna, som ligger cirka 4 mil nordväst om Härnösand och utgörs av de två projekten Hästkullen och Björnlandhöjden, i framför allt Härnösands kommun, får en installerad effekt på 475 megawatt, vilket ger energi motsvarande all hushållsel i Västernorrland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum