1000 Möjligheter

Nu startar Ellencentret – ger stöd för unga i prostitution

Dela

I morgon öppnar Stiftelsen 1000 Möjligheter Ellencentret, en stödverksamhet inriktad mot gruppen unga – 15 till 25 år – som har sex mot ersättning.

Annons från Ellencentret

Centret har fått sitt namn efter kvinnorättskämpen Ellen Bergman som redan på 1880-talet engagerade sig för kvinnor i prostitution och deras rättigheter. Verksamheten bygger på erfarenheter som 1000 Möjligheter har från möten med unga som har sex mot ersättning i en chatt de drivit och på 1000Mottagningen som länge tagit emot målgruppen. Ellencentret finansieras genom medel från Socialstyrelsen och Stockholm stad.

Många som säljer sex börjar med det som tonåringar, ibland redan när de är 14 år, eller tidigare. Det kan ske på internet, i skolan, på hotell, i barer och i andra forum. Och det handlar inte bara om pengar utan kan lika gärna vara annan ersättning som cigaretter, alkohol, kläder, en väska, resor, någonstans att sova eller att få komma med på en fest.

– I dag har tyvärr även så kallad sugardejting blivit en vanlig inkörsport till prostitution för unga tjejer. Vi ser att våra kontakter kring det ökar och detta är något som alla i samhället måste ta på största allvar. Därför har vi valt att uppmärksamma detta särskilt i samband med lanseringen av Ellencentret genom annonser riktade till målgruppen., säger Zandra Kanakaris, generalsekreterare på Stiftelsen 1000 Möjligheter.

Ellencentret vänder sig till alla unga mellan 15 och 25 år som har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, att bli såld av någon annan, eller sugardejting. Chatten som är öppen en gång i veckan bemannas av psykolog och den som vill kan få en kontinuerlig stödkontakt med en av centrets specialistutbildade volontärer. Allt stöd är anonymt och gratis.

Stödsökande som bor i Stockholm kan också komma till mottagningen. Där kan de få allt från traumabehandling och hjälp med att hantera ångest och nedstämdhet till stöttning i att sluta sälja sex eller hitta andra sätt att hantera psykiskt dåligt mående än att tex använda sex som självskadebeteende. De kan få hjälp i kontakt med polis och socialtjänst och kan också få träffa en coach för stöttning i olika beslut i livet. Ellencentret erbjuder dessutom juridisk hjälp via advokat med erfarenhet av att arbeta med unga brottsoffer.

– 1000 Möjligheter driver flera olika verksamheter med det övergripande syftet att uppnå ett jämställt samhälle fritt från våld. Vi tror att en nyckel i det arbetet är att förebygga killars våld mot tjejer och sexköp bland unga killar. En grundbult i ett jämställt samhälle är allas rätt till sin egen kropp. Därför fokuserar vi på unga i prostitution, säger Zandra Kanakaris.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Josefine Karlsson är legitimerad psykolog och förestår stödverksamheten på 1000 Möjligheter.
Josefine Karlsson är legitimerad psykolog och förestår stödverksamheten på 1000 Möjligheter.
Ladda ned bild
‭+46 70-143 42 47
zandra@1000mojligheter.se
‭+46 70-143 42 47 zandra@1000mojligheter.se
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

1000 Möjligheter
1000 Möjligheter
Eriksbergsgatan 46
114 30 Stockholm

0709-553153http://1000mojligheter.se/

1000 Möjligheter är en politiskt och religiöst oberoende stiftelse som arbetar mot våld i ungas nära relationer och med unga i prostitution. Verksamheten startades 2010 som Sveriges första ungdomsjour, och utöver stödarbetet bedrivs även förebyggande arbete särskilt inriktat på unga killar. Målet är att uppnå ett jämställt och jämlikt samhälle fritt från våld.

Följ 1000 Möjligheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1000 Möjligheter

Kostnadsfri juridisk hjälp ska få fler unga att anmäla brott25.11.2019 07:45:00 CETPressmeddelande

Många unga tjejer utsätts för våld i sina nära relationer men ytterst få polisanmäler detta. Därför får alla som söker stöd via chatten Ungarelationer.se nu tillgång till kostnadsfri juridisk hjälp. Om fler brott anmäls och rättsväsendet tillämpar fridskränkningsbrotten även i dessa fall, kan drabbade få bättre skydd och upprättelse samtidigt som det hindrar unga killar från att drabba fler framtida partners.

Två år efter Tova Mobergs död – killars våld mot tjejer fortsatt stort problem15.5.2019 08:28:46 CESTPressmeddelande

Idag är det två år sedan 19-åriga Tova Moberg hittades död, mördad av den expojkvän som under lång tid förföljt, hotat, kränkt och misshandlat henne. Sedan dess har medvetenheten om unga mäns och killars våld mot tjejer ökat, men problemet är fortfarande mycket stort. Det vill Stiftelsen 1000 Möjligheter, som driver den nationella stödchatten ungarelationer.se, uppmärksamma genom två filmer som idag börjar rulla i sociala medier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum