Film i Väst

Nu startar inspelningen av Utvandrarna i Västra Götaland

Dela

Nu börjar inspelningen av storsatsningen Utvandrarna. Produktionen har flyttats till Sverige och Västra Götaland där hela ensemblen nu är på plats. Filmatiseringen av Vilhelm Mobergs folkkära berättelse regisseras av Erik Poppe och i huvudrollerna syns Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård. Tove Lo gör filmdebut i rollen som Ulrika, Sofia Helin porträtterar Judit. I rollen som Kristinas mor ser vi Lena Strömdahl istället för Liv Ullmann, som mot bakgrund av coronapandemin inte längre har möjlighet att medverka. Tillsammans kommer denna stjärnspäckade ensemble att skildra de folkkära och ikoniska karaktärerna i Utvandrarserien.

Foto: Johan Bergmark
Foto: Johan Bergmark

Inspelningen av Vilhelm Mobergs nationalepos Utvandrarna börjar den här veckan. Platsen för inspelningen, som till en början var planerad till Tjeckien, har mot bakgrund av coronapandemin lagts om och flyttats hem till Sverige. Västra Götaland med Film i Väst som samproducent tar nu emot produktionen där Alingsås och Munkedal med omnejd blir huvudorter för filmens inspelning.

”Det är fantastiskt att Västra Götaland blir centrum för nästa svenska storfilm. Här finns otroligt vackra miljöer och en stor kunskap om filmproduktion. Film i Väst har dessutom tidigare vana att samproducera storfilmer. Att en så stor produktion sker här hemma i Sverige betyder dessutom mycket för den svenska filmbranschen”, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Utvandrarna är det storslagna äventyret om Kristina och Karl Oskar som beger sig ut på en resa utan återvändo, för hoppet om ett nytt liv på andra sidan Atlanten. Den stjärnspäckade rollistan med Lisa Carlehed (I dine hænder, Tills vi faller, Psykosia) och Gustaf Skarsgård (438 dagar, Vikings) i huvudrollerna består även av Sofia Helin (Snömannen, Arn: Tempelriddaren, Bron) i rollen som Judit. Liv Ullmann lämnar rollen som Kristinas mor Anna på grund av de osäkerheter som coronapandemin innebär där vi istället ser välrenommerade Lena Strömdahl (Bron, Rederiet). Debuterar på vita duken gör också världsartisten Tove Lo i rollen som Ulrika i Västergöhl.

”Utvandrarna är en odödlig berättelse som speglar vår värld då som nu. Att tolka Vilhelm Mobergs universum innebär att läsa böckerna med dagens verklighet i bakgrunden, och spegla samtiden i det öde som Kristina och Karl Oskar tar med oss på. Jan Troells film från 1971 är ett eget mästerverk som jag lyfter på hatten åt och inte försöker återskapa. Jag vill tolka Utvandrarserien på ett nytt sätt. Deras modiga val att fly det här landet för drygt 100 år sedan för en chans till ett nytt liv för sig själva, för sina barn. Val som är precis lika relevanta idag för många människor världen över. Vilka vi var då och vilka som gör dessa val idag. Det gör historien gripande, förförande och ständigt aktuell. Det ska filmen reflektera och den här gången genom Kristinas ögon. Att vi nu börjar inspelningen här i Sverige tillsammans med dessa otroligt begåvade skådespelare kommer inte bli annat än fantastiskt", säger regissör Erik Poppe.

”Vi är mycket glada att äntligen att sätta igång inspelningen av Utvandrarna och det känns extra roligt att få spela in filmen i Sverige. Coronapandemin har gått hårt åt både svensk som internationell filmindustri. Utvandrarna är årtiondets svenska filmsatsning för SF Studios och att vi kunnat ställa om för en inspelning hemma i Sverige hoppas vi ger medvind till svensk, såväl som nordisk och internationell, filmproduktion. Det ställer samtidigt nya krav på oss att genomföra detta, inte bara utifrån de generella utmaningar som följer en produktion av den här storleken, utan även de specifika utmaningar som corona medför”, säger Fredrik Wikström Nicastro, producent SF Studios.

Att produktionen tas hem till Sverige innebär att Västra Götaland blir inspelningsplatsen för en av de största satsningarna i svensk film på många år. Huvudsakliga orter för inspelningen är Alingsås och Munkedal. 

Utvandrarna produceras av SF Studios i samproduktion med Film i Väst, TV4/C More, Nordsvensk Filmunderhållning, Paradox, SF Studios Danmark och Fantefilm med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Norska Filminstitutet, Danska Filminstitutet samt DR. Filmen distribueras av SF Studios och REInvent International Sales hanterar den internationella försäljningen.

Utvandrarna har planerad premiär juldagen 2021.


För mer information, kontakta:

Ulrika Grönérus
Kommunikationschef Film i Väst
ulrika.gronerus@filmivast.se
+46 70 864 37 36

Elin Hemréus
StrandbergHaage                                                 
elin.hemreus@strandberghaage.se                
+46 70 293 63 01                                                                            

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Johan Bergmark
Foto: Johan Bergmark
Ladda ned bild
Foto: Johan Bergmark
Foto: Johan Bergmark
Ladda ned bild
Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed. Foto: Johan Bergmark
Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed. Foto: Johan Bergmark
Ladda ned bild
Tove Lo. Foto: Johan Bergmark
Tove Lo. Foto: Johan Bergmark
Ladda ned bild
Lisa Carlehed. Foto: Johan Bergmark
Lisa Carlehed. Foto: Johan Bergmark
Ladda ned bild
Gustaf Skarsgård. Foto: Johan Bergmark
Gustaf Skarsgård. Foto: Johan Bergmark
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Tove Lo gör sin första filmroll – spelar Ulrika i Utvandrarna19.8.2020 14:00:05 CESTPressmeddelande

Svenska världsstjärnan Tove Lo tar klivet över till vita duken i SF Studios storsatsning Utvandrarna. Sedan genombrottet 2013 med hitsingeln Habits (Stay High) har den flerfaldigt grammisbelönade artisten tagit musikvärlden med storm. Nu ska hon tillsammans med bland andra Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård ge Vilhelm Mobergs klassiker nytt liv. Filmen produceras av SF Studios i samproduktion med bland andra Film i Väst och inspelningen påbörjas i september i Västra Götaland. Filmen beräknas ha premiär julen 2021.

Ruben Östlund’s Triangle of Sadness återupptar inspelningarna med Woody Harrelson på plats i Trollhättan1.7.2020 14:05:00 CESTPressmeddelande

Inspelningarna av Ruben Östlunds satir Triangle of Sadness startade i februari, men fick ta en paus med anledning av coronapandemin. Nu återupptas inspelningarna med den stjärnspäckade internationella ensemblen bestående av Harris Dickinson, Charlbi Dean och den trefaldigt Oscarsnominerade världsstjärnan Woody Harrelson, som nu har landat i Sverige och är på plats i Film i Västs studio Trollhättan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum