Umeå kommun

Nu startar virtuella besök i Umeå konsthall

Dela

Längtar du efter att uppleva konst? Ja, då kan ett virtuellt besök i Umeå konsthall vara en spännande utflykt från den egna soffan. Först ut är pågående utställning TIDEN LIDER av Victoria Andersson. I den virtuella konsthallen kan du vandra omkring i utställningen och komma nära konstverken genom en enkel knapptryckning.

Från utställningen TIDEN LIDER i Umeå konsthall. ©VictoriaAndersson/Bildupphovsrätt 2020
Från utställningen TIDEN LIDER i Umeå konsthall. ©VictoriaAndersson/Bildupphovsrätt 2020

Du kan ta del av information om konstverken och utställande konstnär, både genom text, bild och film. Länken till 3D-rummet finns tillgänglig på www.umea.se/konst och är kostnadsfri.

— Vi längtar såklart efter att öppna Umeå konsthall som ett fysiskt rum igen, där vi kan mötas och samtala om konst. Vi är väldigt glada att nu ha möjlighet att erbjuda en upplevelse som är nära känslan av att vara i rummet och mötet med konsten vi visar där. Det här är något vi kommer att fortsätta erbjuda, även då vi öppnar upp konsthallen igen. Det tillgängliggör konsten för fler och är ett bra komplement, säger konstintendent Moa Krestesen.

Pågående utställning

TIDEN LIDER
Victoria Andersson
Umeå konsthall 

Tiden är en central del i Victoria Anderssons process, både den faktiska arbetstiden men också den närvaro av tid som hennes arbeten återspeglar. Flertalet av verken i utställningen är skapade under 2020, en tid som för oss alla är och har varit något helt unikt.

”Att brodera är ett slags meditativt tillstånd. Här möts minnen och erfarenheter, dåtid och nutid blandas till nya berättelser och existentiella frågor. Naturen är alltid närvarande, en inspirationskälla som speglar världens tillstånd och olika skeenden”

Victoria Andersson

Victoria Andersson är född 1971 i Kiruna och bosatt i Luleå. Hon är utbildad på HDK-Valand Högskolan för konst och design i Göteborg. Andersson har haft en rad separat- och grupputställningar i Sverige och internationellt.

Umeå konsthall

Umeå konsthall är Umeå kommuns rum för samtidskonst med sin lokal mitt i Väven. Här visas ett flertal utställningar varje år med fokus på konstnärskap i närområdet. Med syftet att engagera och ge ingångar till aktuella utställningar och projekt, samarbetar vi både inom Väven, med andra institutioner, föreningar och enskilda utövare. Sedan den 11 november då region Västerbotten införde de nya restriktionerna för Covid-19 är Umeå konsthall stängd och kommer så vara fram till och med den 17 mars 2021.

Kontaktpersoner

Moa Krestesen
konstintendent
moa.krestesen@umea.se 
070-611 22 67

Fredrik Petrusson
konsttekniker
fredrik.petrusson@umea.se 
070-285 09 32

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Från utställningen TIDEN LIDER i Umeå konsthall. ©VictoriaAndersson/Bildupphovsrätt 2020
Från utställningen TIDEN LIDER i Umeå konsthall. ©VictoriaAndersson/Bildupphovsrätt 2020
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Delvis distans fram till påsklovet på kommunala högstadieskolor25.2.2021 12:12:24 CETPressmeddelande

Eleverna på de kommunala högstadieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet för att minska trängsel i skolans lokaler. Elever i årskurs 7 och 8 växlar varannan vecka mellan att ha undervisning i skolan och på distans till och med den 1 april. Elever i årskurs 9, elever i grundsärskolan och vissa elever med särskilda behov fortsätter ha undervisning på skolan.

Distansundervisning fram till påsklovet på de kommunala gymnasieskolorna24.2.2021 14:02:26 CETPressmeddelande

De kommunala gymnasieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning fram till påsklovet (till och med torsdag 1 april). Precis som tidigare innebär det att endast en tredjedel av eleverna får närundervisning på skolorna. – Det är tyvärr ett helt nödvändigt beslut. Vi befinner oss i ett kritiskt läge med ökad smittspridning i stora delar av länet, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum