Linköpings kommun

Nu tar vi nästa steg för att höja utbildningsnivån inom äldreomsorgen

Dela
Linköpings kommun gör ytterligare en mångmiljonsatsning på höjd utbildningsnivå inom äldreomsorgen. Det innebär att ännu fler medarbetare kan erbjudas kompetensutveckling på arbetstid.

Förutom det statliga äldreomsorgslyftet utökar äldrenämnden nu Linköpingslyftet så att fler undersköterskor kan utbilda sig till specialistundersköterskor.

– Vi behöver säkerställa en ökad kunskap om demens, äldres hälsa och sjukdomar. Vi behöver också mer kunskap om palliativ vård. För att möta de utmaningar vi har med en åldrande befolkning med allt mer komplexa sjukdomsbilder görs den här satsningen på att stärka den medicinsk kompetensen, säger äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).

Förutom satsningen på specialistundersköterskor kommer det även att ske särskilda satsningar på att stärka personalens språkkompetens samt en chefsutbildning för första linjens chefer.

Outbildad personal får utbildning

Ett nytt grepp för att stärka kompetensförsörjningen är att kommunen kommer att ge utförare möjlighet att anställa outbildad personal som under sina första år utbildar sig till undersköterska. 

– Kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen är en stor utmaning. Det är viktigt att vi hittar nya grepp för att locka fler att jobba inom äldreomsorgen. Genom det här erbjudandet kan vi både öka möjligheten att få fler som jobbar inom äldreomsorgen och erbjuda kompetensutveckling, säger Liselotte Fager (KD).

Statlig och lokal satsning

Den totala budgeten för 2021 är fördelade på 47 miljoner i statliga medel, samt 9 miljoner som är avsatta inom äldrenämndens budget för kompetensförsörjning. Utvecklingsinsatserna omfattar såväl kommunala som privata utförare och kommer att pågå 2020-2023. 

Fakta:

Äldreomsorgslyftet är den statliga satsningen som innebär att visstidsanställda inom äldreomsorgen erbjuds utbildning till undersköterska på betald arbetstid. Staten finansierar kostnaden för den tid den anställde studerar och är frånvarande från arbetet.

Linköpingslyftet är den lokala satsningen som innebär att tillsvidareanställda medarbetare ska kunna erbjudas utbildning till undersköterska på betald arbetstid. Äldrenämnden finansierar kostnaden för den tid som den anställde studerar och är frånvarande från arbetet.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye