Stockholms stad

Ny avhandling om text, idrott och hälsa

Dela
Vad har texten för betydelse i ämnet idrott och hälsa? Det är en av frågorna i en ny doktorsavhandling av Anna-Maija Norberg, lektor på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad. Anna-Maija Norberg har bland annat kommit fram till att texter kan bidra till det kroppsliga lärandet.
Anna-Maija Norberg
Anna-Maija Norberg

Anna-Maija Norbergs doktorsavhandling handlar om texters funktioner i ämnet idrott och hälsa, ett ämne där skriftliga texter inte haft någon framskjuten position.

- Precis som i alla andra skolämnen har texten olika funktioner i idrott och hälsa. Mycket är likt men mycket är också ämnesspecifikt som till exempel att textanvändningen ofta är nära integrerad i det kroppsliga lärandet och att textbedömningen främst riktas mot ämnesinnehåll snarare än textuella aspekter, säger Anna-Maija Norberg, lektor.

Vad har du kommit fram till i din avhandling?

- Det viktigaste resultatet är att det kroppsliga lärandet inte behöver hotas av textanvändningen, tvärtom. Texter kan, om de används strategiskt och funktionellt, bidra till det kroppsliga lärandet.

Anna-Maija Norberg berättar också att texter kan användas som stöd för osäkra idrottselever. Det kan till exempel ske genom en skriftlig instruktion före, genom bildstöd under lektionen och reflektion efter.

- Att dokumentera och reflektera över sin träning kan bidra till att befästa de kunskaper som träningen ger.  

Fakta 

Anna-Maija Norberg är svensklärare, doktor och lektor på utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Hon disputerade den 19 november 2021 med avhandlingen "Skriftpraktiker i idrott och hälsa på högstadiet: en textetnografisk undersökning"Mer om avhandlingen här.

Foto: Göran Forsberg

Kontakt 

Anna-Maija Norberg, telefon 08-508 336 78 eller e-post anna-maija.norberg@edu.stockholm.se

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Tel:08-508 333 00info.utbildning@edu.stockholm.se

Bilder

Anna-Maija Norberg
Anna-Maija Norberg
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye