Ny bok om Claes-Bertil Ytterberg: ”En västmanlänning bär inte sin tro på utsidan”

Dela

50 år som präst, 20 år som biskop, en stor gestalt i Västerås stifts, och Svenska kyrkans, historia. För många en folkkyrkans förnyare. I en ny bok skildras Claes-Bertil Ytterbergs liv och väg i Svenska kyrkan, med start i uppväxten i bruksorten Surahammar. En bakgrund som på många sätt präglat hans liv och teologiska hållning. Västmanländsk bruksbygd är inte de stora ordens mylla, som han själv säger.

Ny bok om Claes-Bertil Ytterberg som i 20 år var Västerås stifts biskop. Foto: Åke Paulsson
Ny bok om Claes-Bertil Ytterberg som i 20 år var Västerås stifts biskop. Foto: Åke Paulsson

Hur hanterar man liv och Gudstro när insikten växer om att varje försök att språkligt formulera det mest övergripande bara blir närmevärden, inte absoluta och eviga sanningar? ”Det måste finnas en öppning för tystnaden, frågorna och tilliten” säger Claes-Bertil Ytterberg. ”Allt går inte att uttrycka i ord, Den som försöker fånga allt i ord förstår nog egentligen inte hur verkligheten ser ut”.

Boken gör strandhugg i Claes-Bertil Ytterbergs livsresa; bruksuppväxten, åren som församlingspräst i Arboga, biskopstiden och till sista ett summerande samtal. Det är också en berättelse om folkkyrkan, folkhemmet och Västerås stifts 1900-talshistoria. Ett ord blir allt tydligare under resans gång; samtalet. Det öppna samtalet och nytolkandet som följer i samtalets spår är viktiga nycklar för att förstå Västerås stifts teologiska profil.

Författare till boken är Pelle Söderbäck, tidigare pressekreterare, i Västerås stift. 

Boken finns att beställa via Västerås stifts webbshop: https://svenskakyrkan.se/vasterasstift/app/WebShop/Item/Details/234

Nyckelord

Bilder

Ny bok om Claes-Bertil Ytterberg som i 20 år var Västerås stifts biskop. Foto: Åke Paulsson
Ny bok om Claes-Bertil Ytterberg som i 20 år var Västerås stifts biskop. Foto: Åke Paulsson
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Nytt biskopsbrev om klimatet24.9.2019 08:59:41 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkan lanserar ett nytt biskopsbrev om klimatet. Det presenteras på fredag under Bokmässan i Göteborg. – Det går inte längre att blunda för att klimatkrisen också är en existentiell och en andlig kris. Den berör våra innersta känslor och värderingar, vår tro. Klimatet kräver mer av mänskligheten än tekniska, politiska och ekonomiska lösningar. Det handlar om mening, mod och hopp som befriar till handlingskraft, säger Västerås stifts biskop Mikael Mogren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum