Jernkontoret

Ny bok om vikingatida järn

Dela

Järnets roll i samhällsförändringen under perioden från vikingatid till tidig medeltid belyses i den senaste boken i Jernkontorets bergshistoriska skriftserie, "Iron and the transformation of society. Reflexion of Viking Age metallurgy". Boken går att beställa på Jernkontorets webbplats.

–  Idén till den här studien kom till oss under en internationell konferens för ganska precis fyra år sedan. Forskare från sex nationer diskuterade järnets roll i samhällsförändringen och en mängd frågor restes. Vi såg att särskilt tiden före 1150 behövde belysas ytterligare, berättar Catarina Karlsson, koordinator för Jernkontorets bergshistoriska forskning.

Jernkontorets bergshistoriska utskott driver tvärvetenskapliga forskningsprojekt inom bergshistorisk forskning. Ett av dessa projekt, Järnet och riksbildningen, syftade till att belysa järnets roll i samband med de politiska, sociala och ekonomiska förändringarna i Sverige under perioden 1150–1350. Projektet har resulterat i flera delstudier och avslutades 2015 med boken Järnet och Sveriges medeltida modernisering, nr 48 i Jernkontorets bergshistoriska skriftserie.

Under 2017 inleddes ett uppföljningsprojekt om tiden innan 1150. Studien har utförts av tre forskare med specialkompetens kring vikingatid; Charlotte Hedenstierna-Jonson, Torun Zachrisson och Daniel Sahlén tillsammans med Thomas Lindkvist och Gert Magnusson. Gert har även varit ordförande för gruppen.

– Vi är väldigt glada över att dessa namnkunniga experter har varit med i studien. Jag vill även nämna Orvar Nyquist, tidigare vd på Jernkontoret och aktiv i vårt bergshistoriska utskott. Han var drivande i arbetet för att förverkliga den här idén, säger Catarina Karlsson.

Vikingatiden och tidig medeltid kan ses som tiden då människor från Skandinavien äntrade den globala scenen. De dåtida skandinaverna och deras utfärder i världen framställs som våldsamma och brutala. Mindre känt är den utveckling de bidrog med i konsten att framställa och bearbeta järn. Det skapade i sin tur förutsättningar för att bygga fungerande samhällen. Det gav nya möjligheter för exempelvis jordbruk, arkitektur och allmän utveckling.

Iron and the transformation of society. Reflexion of Viking Age metallurgy, nr 51 i Jernkontorets bergshistoriska skriftserie, beskriver hur stål under vikingatiden bidrog till att forma ett nytt samhälle. Boken är skriven på engelska och finns att beställa på Jernkontorets webbplats.

–  Vi har mött en efterfrågan av att resultaten i våra projektet ska tillgängliggöras på engelska, så nu gör vi det, avslutar Catarina Karlsson.

Forskningsprojekten har huvudsakligen finansierat genom externa fondmedel från Vitterhetsakademien, Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse, Torsten Söderbergs Stiftelse, Sancte Örjens Gille, Minpro-stiftelsen samt Allan Wetterholms Stiftelse och Prytziska fonden nr 1.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Iron and the transformation of society. Reflexion of Viking Age metallurgy.
Iron and the transformation of society. Reflexion of Viking Age metallurgy.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska stålföretagen. Jernkontoret företräder stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

Dokumentären "Beyond stål" synliggör kreatörer9.9.2021 06:45:00 CEST | Pressmeddelande

Idag har Jernkontorets dokumentärfilm ”Beyond Stål” premiär. I filmen, som är skapad tillsammans med modedesignern och stålentusiasten Naim Josefi, berättar en handfull kreatörer om sitt arbete med ett av världens häftigaste material – stålet. Filmen syftar till att lyfta en av de tillgångar som gjort att stålindustrin kunnat växa sig stark i Sverige: människor med rätt kompetens och mycket kreativitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum