Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Ny bok tajmar det ökade fågelintresset under pandemin

Dela

Nyheter om att intresset för fågelskådning ökat under pandemin duggar tätt. Nu senast i SVT Rapport den 14 mars. Men även om intresset för fåglarna exploderat det senaste året så är det en trend som varit på gång en längre tid. Framför allt märks en tydlig ökning av antalet kvinnor. Det menar en av Sveriges namnkunnigaste fågelskådare Erik Hirschfeld som möter fågelintresserade på sina guidningar och kurser och som skrivit boken Bli en fullfjädrad fågelskådare.

”Det finns många fågelböcker, men det har varit tydligt att det saknas en bra bok om hur man blir en skicklig fågelskådare. Om hur man lyckas som fågelskådare”, säger Erik Hirschfeld som fått tusentals frågor av de som gått hans kurser genom åren. Det har varit frågor om allt från vad man behöver för olika kikare, böcker, kläder och appar till vad man ska välja för tubkikare om man ska skilja på sandlöpare och kärrsnäppa.

”Därför bestämde jag mig för att skriva en bok om hur man gör. Ett ABC eller ett När? Var? Hur? för fågelskådare. Jag ville att boken skulle rikta sig mot en bred publik och passa både nybörjare och de som vill komma vidare. Nu är boken ute och vi är mitt upp i en hemsk pandemi som ändå fört med sig denna fantastiska ökning av intresset för fåglar. Det var inte planerat, men det råkade bli bra tajming för boken”, säger Erik Hirschfeld som gläder sig över att så många upptäcker fågelskådning. ”Det är världens roligaste hobby och det ser ut att vara på väg att bli en folkrörelse. Det finns en glädje i att skåda fåglar och fågelskådare har en varm och välkomnande gemenskap!” 

De senaste fem åren har fågelskådare också kunnat se en markant ökning av kvinnor i sin sociala gemenskap. Unga som gamla. Och antalet ökar kontinuerligt. 2018 fick den anrika ornitologiska föreningen Birdlife Sverige (SOF) sin första kvinnliga ordförande och det har uppstått många fristående nätverk för kvinnliga fågelskådare de senaste åren. 

”Jag har skådat fåglar i decennier”, säger Erik Hirschfeld, ”och det är riktigt roligt att se hur kvinnorna nu står för den största andelen av nykläckta fågelskådare!”

Om boken

Bli en fullfjädrad fågelskådare är en bok både för dem som vill börja skåda och för dem som hållit på ett tag, men vill komma vidare. 

Boken är indelad i fyra delar:

  • Grundläggande fågelkunskap 
  • Konsten att skåda fåglar 
  • Var och när hittar man fåglar?
  • Fågelskådarens utrustning 

I boken får du får svar på frågor som vilket väder det är bäst att skåda i, var och när du hittar fåglarna, vilka appar som är bäst att ha, hur du väljer kikare, hur du lär dig läten, hur du ska tänka när du identifierar en fågel, vad de speciella orden som fågelskådare slänger sig med betyder och mycket, mycket annat. Allt är rikligt illustrerat med fotografier.

Om Erik Hirschfeld

Erik Hirschfeld är en av Sveriges mest erfarna ornitologer. Han är författare till ett tiotal böcker, bland annat Fåglarnas Malmö och The World’s Rarest Birds, och har skrivit åtskilliga artiklar i ämnet. Erik har mött mängder av fågelintresserade på alla kunskapsnivåer vid guidningar utflykter och föredrag. 

Kontakter

Bilder

Om

Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Tukan förlag/Bokförlaget NoNa
Örlogsvägen 15
426 71 Västra Frölunda

031-10 20 25http://www.tukanforlag.se

Hos Tukan förlag hittar du färgstarka och originella böcker. Vi har ett brett, prisvärt och alltid aktuellt sortiment fullt av kunskap, inspiration och underhållning. För både vuxna och barn. Genom vår nyfikenhet, flexibilitet och vilja att göra saker på vårt eget sätt, har vi utmanat en hel bransch och blivit en udda fågel i bokvärlden

Tukan förlag startades 2008 av Christian Bang-Melchior. Det är ett av Sveriges största förlag och ger ut cirka 300 nya titlar om året.

Bokförlaget Nona grundades 2010 i Göteborg och är ett systerförlag till Tukan förlag. På Nona ger vi ut omkring 15 böcker per år och i vår katalog hittar du såväl skönlitteratur som biografier och memoarer. Vi ger ut både svenska och utländska författare och har nära samarbeten med ett flertal internationella bokförlag.

Den röda tråden i vår utgivning är starka berättelser om fascinerande människor och deras livsöden. Våra böcker attraherar och engagerar en bred publik och säljs idag hos samtliga stora svenska återförsäljare.

Följ Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tukan förlag/Bokförlaget NoNa

Hur mår själen efter 2020? Låt Josefin Dahlberg leda vägen till ett bättre 202125.1.2021 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Vilket år vi lämnat bakom oss, och vad har vi lärt oss egentligen? Vi har tvingats till mer egentid och verklighetsflykt har fått ske med andra medel än vanligt. Vi har fått tillbringa mer tid i hemmet och i hemlandet, behövt blicka mer inåt när den yttre världen begränsats. Kanske har vi också tvingats att leva mer i nuet. Det har varit lärorikt, men också väldigt skrämmande. Efter ett så omvälvande år, då nya prövningar hela tiden följt efter varandra på ett sätt som vi aldrig förr varit med om, då är det viktigare än någonsin att ta hand om sig själv, både kropp och själ.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum